Като „конспирационна игра за вътрешно потребление” определят водещи гръцки коментатори изнесения от Wikileaks телефонен диалог между директора на европейския отдел на МВФ Пол Томсен и отговорничката на Фонда за гръцката програма Делия Велкулеску в присъствието на ръководителката на техническия екип на МВФ в Гърция Ива Петрова. От една страна, понеже от него не възникна нищо ново относно позицията на Фонда в преговорите с гръцкото правителство и от друга – защото прави още по-несигурен успешния завършек на мониторинга на спасителната програма.

В изтеклия разговор, проведен в средата на март представителите на МВФ коментират бавния ход по изпълнението на предвиденото в третата спасителна програма. Те обсъждат тактиката, която Фондът трябва да предприеме, за да притисне Еврозоната да намали изискването за постигане на първичен излишък през 2018 до 1,5 на сто от БВП и да приеме облекчаването на гръцкия държавен дълг, както и да заплашат Германия с оттегляне на МВФ от програмата. Томсен и Велкулеску говорят също за забавяне на първия мониторинг за изпълнението на ангажиментите от страна на Атина до идващия юли, така че Гърция да остане без налични средства с цел всички страни да се принудят да приемат предлаганото от Фонда споразумение.

Изтичането на разговора в Wikileaks бе последвано от гръмка реакция на гръцкото правителство, което обяви, че „няма да позволим на никого да си играе със съдбата на страната”. Премиерът Алексис Ципрас свика спешно заседание с участието на министрите на финансите Евклидис Цакалотос и на външните работи Никос Кодзяс. Веднага след това правителственият говорител Олга Геровасили поиска обяснения от МВФ и отговор на въпроса доколко поставянето на Гърция пред фалит в периода, когато във Великобритания ще се проведе референдумът за оставането на страната в ЕС е централна позиция на Фонда.

Отговорът от Вашингтон не закъсня. В писмо до Ципрас директорът на МВФ Кристин Лагард застана твърдо зад своите колеги и потвърди линията в преговорите, която те описват в изтеклия разговор.

В написаното в особено строг тон писмо тя определи като „безсмислица” твърдението, че представителите на МВФ използват вероятността от фалит на Гърция като тактика в преговорите. В същото време Лагард представи съмненията си относно източника на изтеклия разговор с думите: „МВФ участва в преговорите добросъвестно и без заплахи и не общува чрез течове. С цел да засилим още повече прозрачността на нашия диалог, реших да публикувам това писмо на електронната страница на МВФ”.

Гръцкото правителство побърза да отговори на писмото на директора на Фонда с не по-малко язвителен тон. „Стратегията на забавяне на преговорите с цел да се създадат условия на кредитна криза в Гърция малко преди провеждането на референдума във Великобритания е действително голяма безсмислица. Една безсмислица, която всички сме задължени да предотвратим”. В съобщението си Атина подчерта, че преговорите за финализирането на първия мониторинг на спасителната програма трябва да приключат възможно най-скоро и в тях не трябва да бъдат включени „нереалистични изисквания за допълнителни бюджетни мерки извън определените в постигнатото през юли миналата година споразумение”.

Преговорите между Атина и нейните кредитори бяха подновени в понеделник следобед. След първата среща стана ясно, че целта е всички открити въпроси по изпълнението на изискванията да бъдат уредени до неделя, така че МВФ да бъде в състояние да оповести, че Гърция е спазила поетите ангажименти. Очакванията са, че след това ще е възможно започването на дискусия за облекчаването на огромния държавен дълг, от което зависи дали Фондът ще участва в нова програма за Гърция или не.

Погледната реално обаче тази задача е трудно постижима, коментират големи гръцки медии. Те цитират писмото на Кристин Лагард, в което тя посочва, че преговорите се намират много далеч от постигането на споразумение. От своя страна Европейската комисия също е на мнение, че с изключение на реформата на данък „Общ доход”, всички останали въпроси остават открити.

От правителствения щаб твърдят обратното. В изявления пред парламентарната група на СИРИЗА премиерът Алексис Ципрас изрази увереността си, че мониторингът ще приключи на 22 април. Във всички случаи, ако правителството реши отново да отложи прилагането на тежките реформи, не е никак изключено Гърция отново да се озове на прага на фалита през юли, когато ще трябва да изплати задължение в размер на 3 милиарда евро на Европейската централна банка.

Паралелно с това в страната е в ход и дискусия относно източника на изтеклия разговор между Пол Томсен и Делия Велкулеску. Управляващите използват всяка поява по медиите, за да тръбят, че правителството няма никаква връзка с това.

От друга страна обаче появилите се и в чуждестранни медии намеци, че разговорът може да е бил записан и предоставен на Wikileaks от Националната разузнавателна служба принудиха нейния директор Янис Рубатис да издаде официално опровержение.

По-рано днес въпросът бе поставен и на заседание на парламентарната комисия за институциите и прозрачността от бившия лидер и днешен депутат от ПАСОК Евангелос Венизелос. Той поиска да бъдат прослушани ръководителите на институции като Националната разузнавателна служба, Националната комисия за телекомуникациите и др. с цел да се разследва кой е записал разговора между представителите на МВФ. Искането му бе подкрепено от представителите на Нова демокрация в комисията. Председателят на комисията и останалите депутати от СИРИЗА обаче не приеха доводите на опозицията и след горещ спор искането бе отхвърлено.