ДСБ отново поиска оставката на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Според хората на Радан Кънев, има съмнения за работата на пенсионните и застрахователни дружества, което прави задължителна проверката им след фалита на КТБ.

Мартин Димитров от Гражданската квота на Блока заяви, че трябва да бъдат проверени резервите и инвестициите им.

"Някой не си върши работата както трябва и не се поемат необходимите отговорности, което носи съществени рискове", обясни той.

На трибуната в кулоарите на парламента бе и самият Радан Кънев:

"Искаме да припомним, че РБ много отдавна е и настойчиво е искал оставката на КФН, оставката конкретно на председателя Стоян мавродиев, избор на ново ръководство в пълен състав. Знаем, че КФН работи в непълен състав от много време, ние предложихме многократно на колегите ог ГЕРБ и закон, който да подобри цялостно работата на комисията, а не само да говорим за персоналните проблеми."

Той добави, че Комисията носи отговорност и за собствеността на публичните дружества, и съответно е главен виновник за допускането на "кухите сделки около Булгартабак", както и факта, че все още не е установен действителния собственик на компанията.

"Причината е системния избор на състава на регулаторите по партийни квоти, без анализ на професионалните качества на кандидатите и без. Дори бих казал - съзнателния избор на партийно зависими личности в националните регулатори", обясни Кънев,

И добави, че това е довело до провал и за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията.

"Вместо да си вземат поука от този провал, депутатите от фактическото управляващо мнозинство в българския парламент - ГЕРБ, ДПС и АБВ, в момента подготвят и също толкова порочна процедура и за СЕМ", продължи с обвиненията председателят на ДСБ.

Гроздан Караджов пък подчерта, че проблемите са важни, тъй като става въпрос за спестяванията на всеки от нас.

"По този въпрос проведох личен разговор с премиера Борисов. Мисля, че той проявява разбиране, че интереса на най-голямата партия ГЕРБ не е да влиза в партийни пазарлъци, да удовлетворява партизански мераци, и в следствие от това да носи пряка политическа отговорност за кадровите си назначения. Управляващите всъщност имат най-голям интерес регулаторите да работят добре. Така че се надявам на разбиране от партия ГЕРБ по този въпрос", заключи Кънев.