Арменците казват, че зад нападението на Азербайджан срещу Нагорни Карабах стои Турция. Арменските военни, разположени край село Талиш, твърдят, че покрай азербайджанските войски срещу гях воюват турски войници и новобранци от "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.), пристигнали от Турция да се борят срещу арменците християни.

"Повечето идват от Турция, но сред тях има и наемници. Без помощта и подкрепата на Анкара те никога нямаше да могат да започнат настъплението", казва един от арменските офицери.

Според Ереван разправата над трима старци в Талищ1, доказва, че "Даеш" е на страната на Баку в нагорнокарабахския конфликт.

Конфликтът в Нагорни Карабах е най-взривоопасният от "замразените конфликти", наследени от разпадналия се СССР. по думите на европейски дипломат, работещ в региона, този конфликт дори не може да бъде наречен "замразен":

"Тук имаме работа с вулкан, който периодично започва да изригва, но времето и силата на това изригване е невъзможно да бъдат предсказани."

Азербайджан изявява готовност да си отвоюва региона с помощта на оръжието, ако Минската група2 така и не намери политическо решение. Армения, където християнската църква има много силни позиции, вижда в подновяването на бойните действия ръката на Анкара. И макар Турция официално да не е участник в конфликта, на 4 април президентът Ердоган заяви:

"Молим се нашите азербайджански братя да постигнат надмощие в тези сблъсъци и ще ги подкрепяме до края."

На Москва, която е инициатор на примирието, ще бъде много трудно да помири двата противника. По време на сирийската кампания турската армия свали два руски самолета. Русия и Турция сега са на нож. Това кара всички да се опасяват от подновяването н региона на война чрез посредници.

"Мнозина в Нагорни Карабах биха искали такъв сценарий. Те тъкмо упрекват Кремъл, който има две военни бази в Армения, че недостатъчно активно подкрепя Ереван в противостоенето срещу Баку.

Русия продава оръжие и на Армения, и на Азербаайджан, но като играе ролята на банкер и военен покровител, тя не е готова да дестабилизира единия от съюзниците си заради другия.

-----

1Арменски медии разпространиха снимки на възрастни хора, които според тях са избити от азербайджански войски, нахлули в село Талиш през нощта срещу 2 април.

2Група страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), оглавяваща усилията за намиране на мирно решение за Нагорни Карабах. Освен Армения и Азербайджан в нея влизат Беларус, Германия, Италия, Швеция, Финландия и Турция.

* Авторът е специален пратеник в Нагорни Карабах на френския вестник "Фигаро", откъдето препечатваме статията.