"Няма да има забавяне при обработката на документите на деца, които кандидатстват за лечение в страната и чужбина".

Това увери пред Нова телевизия проф. Владимир Пилософ - новият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. той зае мястото на Павел Александров, арестуван заедно с други служители на Фонда при зрелищна акция преди два дни.

"Още вчера бе проведено първото заседание на Обществения съвет, на което бяха разгледани част от най-спешните преписки на деца, кандидатстващи за лечение в страната или чужбина. И мисля, че успяхме да разгледаме половината, и следващата седмица, вероятно в сряда ще има още едно заседание, на което да разгледаме останалите. Тоест на практика забавяне в разглеждането и взимането на решения няма да има”, каза Пилософ.

Той си поставил задачата да формулира основните насоки, в които трябва да се работи, и да предложи на здравното министерство тези насоки.

"Ако те ги приемат добре, започваме да работим по тях едно по едно. Тук не трябва да се бърза, за да могат да се вземат разумни решения, които да бъдат полезни и за обществото, и за разумно използване на средствата, които се отпускат в този фонд и най-вече за децата, които се нуждаят от по-специално лечение", заяви новият шеф на Фонда.

Според него Фондът за лечение на деца в чужбина е институция, която всеки ден приема по десетина преписки. Няма медицинско лице, което да е в състояние да анализира тази документация от медицинска гледна точка и много бързо да реагира по тази линия.

Ако има възможност един човек да бъде лекуван в България, той бива лекуван именно в България. Въпросът е има ли условия за това.

„Мисля, че някои от забавянията се дължат не на това, че фонда не желае нещо да свърши или е забавял съзнателно, но е нямало как да придвижат нещата, защото не са имали съответната компетенция”, каза Пилософ.

Професорът знаел за някаква скъпа квартира в Париж, но засега не разполага с информация за това как е бил сключен договорът за нея. Той не можел да каже всичко в момента, защото бил назначен за шеф на Фонда преди 23 часа, т.е. по-малко от денонощие.