В неделя се проведе деветата национална конференция на ДПС. Всички делегати и гости получиха на входа малка книжка, издадена от движението, в която бе поместено интервю на Илияна Беновска с Ахмед Доган, направено през далечната вече 1992 г. Публичните появи на Доган са изключителна рядкост напоследък и насочването на общественото внимание към това интервю може да се смята за една от тях,

Клуб Z публикува избрани откъси от изпълненото с откровения интервю - и лични, и политически, и обществени - на младия Доган, който тогава е едва 38-годишен, но вече е един от утвърдените български политици. Лидерът на ДПС говори за това колко пари ти трябват да започнеш бизнес, каква е разликата между турчина и българина, за пазарите на бившия СССР, за предоверяването на България към САЩ, за бъдещето на БСП, за любимите си писатели като дете, за тогавашния си дневен режим и за това какво ще прави той самия след 20 години, т.е. днес.

 

"На добрия бизнесмен, който има подготовка, не му тябват милиони, за да започне, трябват му само 10 000 лв. на сегашна стойност. И след няколко месеца ще хвърчи като ракета"

 

"Притежавам целеустременост на мисленето. Ако съзнанието ми се ангажира с даден проблем за мен няма значение дали говоря, или правя любов, дали се храня или спя, мозъкът ми вече търси съответните детайли"

ДОГАН НА ФОРУМА НА ДПС. ПЕЕВСКИ ГО НЯМА

 

"Ако нямаш силно его ти не можеш да представляваш другите. Водач е човек, който има силно его".

 

"Аз си лягам сравнително късно. Започвам от лягането, защото си лягма към 2 и 3 след полунощ. Заъдлжително спя 8 часа... Сутрин хвърлям едно око на пресата. Но не задълбочено... Рядко масмедиите с в крак с времето".

 

"Приемам човека отначало като добър, като благонамерен, но при първи симптом на умисъл за злонамереност просто го изолирам... Не търся обяснения".

КАРАДАЙЪ Е НОВИЯТ РАТАЙ НА ДОГАН

 

"Може би това е най-големия ми недостатък. Едва ли досега има някой, който да е искал нещо от мен и да не го е получил. Просто аз съм склонен да давам всичко от себе си"

 

"За разлика примерно от българина като историческа съдба турчинът им много високо историческо самосъзнание. Той се мисли за наследник на едно имперско съзнание. Турците са от малкото народи в света, които не са били под чужд диктат. Това са няколко народа. Дори и англичаните са били, и французите, и китайците, да не говорим за други"

 

"Бях много палаво дете. Четях много... Предимно Джек Лондон. На мен "Белият зъб" и "Лунната долина" ми направиха много голямо впечатление и много съм се вълнувал от тях. Майн Рид също... Джек Лондон много го обичах, особено "Белият зъб", цели пасажи съм преживявал. За мен те са били своеобразен сериозен момент на катарзис".

ДОГАН: ДПС Е СТРАТЕГИЧЕСКА ИНВЕСТИЦИЯ

 

"Аз сравнително добре се справям с тази работа (политиката - б.р.), но може би има неща, с които бих се справил далеч по-добре... Никога не съм предполагал, нещо повече дори, това е против моята ценностна система, че ще се занимавам с политика.... Аз съм бохем по природа... И на шега казвам, че с политика се занимава само в свободното си време".

 

"Може би има само две организации в България, които по естествен начин са се персонифицирали, идентифицирали с лидерите си Това са "Подкрепа" на д-р Тренчев и ДПС в мое лице. Аз съм против това, не трябваше така да стане".

 

"Да сме наясно - в България реставрация на социализма не може да има. Но е възможно един ден социалистите да направят коалиция или да вземат самостоятелно властта... Със социалистите нямаме политически вземания-давания на този етап и мисля, че това е един естествен процес на изолация, защото ги смятаме за изключително виновни, особено за възродителния процес".

 

"В моето обкръжение нямам нито един "мой човек". Със свои хора политика не се прави".

 

"Аз мисля, че прекъсването на търговските връзки  с бившия Съветски съюз беше грешка, защото 60% от експорта ни беше насочен натам. Естествено е, че това производство... беше на ниско равнище. Там вече имат много големи претенции, конкуренцията е голяма".

 

"Ние се предоверихме твърде много на САЩ. Ето, вижте, изглежда като психология винаги сме свикнали някой отнякъде да се грижи за нас. този патернализъм изглежда е закодиран в нашата психика. Германия, после Москва, сега Вашингтон... В това отношение коренно трябва да се промени психиката на българина".

 

"Аз твърдя и съм убеден, че съвестта ми е чиста. Не съм направил нищо в живота си, което да противоречи на съвестта ми"

 

"След 20 години не знам с какво ще се занимавам, но знам, че ще останат валидни стойностите, които са значими. Отношението ми към общочовешките ценности няма да се промени... Дори да се занимавам с бизнес аз бих го правил фундаментално, т.е. искам да кажа глобално. И в никакъв случай не бих свел това до самоцел, просто за да бъда богат".