Посолството на САЩ в София призова да се гласува за българския проект Airify, който попадна сред финалистите за "Наградата на публиката" на международното състезание за софтуерни приложения на американската космическа агенция NASA.

"Страхотни новини от NASA Space Apps Challenge 2016! Български проект е сред първите 25 в категорията "Награда на публиката", написаха от мисията на страницата си във фейсбук.

Класираният проект за финала е на Надя Станева и Стойко Налбантов от София. Той е за мобилна апликация, която показва в реално време нивата на въглероден окис, серен двуокис и аерозолите в атмосферата на урбанизираните райони чрез изпозване на данни на NASA. Потребителите на приложението ще получават и съвети как да действат, ако са в район с високо съдържание на вредни вещества във въздуха.

За проекта Airify може да се гласува на този линк.

NASA ИСКА ВАШИЯ СОФТУЕР

Първият етап на NASA Space Apps Challenge 2016 се проведе на 23 и 24 април. Тази година в надпреварата се включиха повече от 150 града по света, три от тях - в България.

Надпреварата е насочена към разработване на технологични решения с отворен код за подобряването на живота на Земята и Космоса.

У нас домакини на конкурса бяха в София ("Интер Експо Център"), в Бургас (Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника) и в Пловдив (Висшето училище по сигурност и икономика). Партньор на събитието у нас е тв компанията "Булсатком", която планира до една година да изстреля собствен телевизионен спътник в космоса.

България е включена в Space Apps Challenge за първи път през 2013 г. Тогава са регистрирани 142-ма участници, а проектите са 24. На световните финали през същата година, българското решение ChicksBook е класирано сред глобалните шест финалисти от 770 разработени проекта, а проектът GhOST е сред най-добрите шест финалисти в категорията Best Mission Concept.