Между лидера на АБВ Георги Първанов и вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин в оставка е имало разногласия по няколко точки, една от които е дали Калфин да остане в състава на правителството. Това е станало ясно по време на дискусията дали АБВ трябва да напусне управляващата коалиция с ГЕРБ и как, научи Клуб Z.

Окончателното официално решение на АБВ ще бъде взето на конгрес тази неделя, който бе анонсиран от бившия президент пред почивните дни с идеята, че именно там ще се дискутира отношението на партията към властта. Новината за оттегляне обаче дойде "изпреварващо" още във вторник.

АБВ НАПУСКА ВЛАСТТА

Според запознати Калфин е бил на мнение, че трябва да остане на министерския си пост заради реформите, които се правят и екипната работа. Той обаче в крайна сметка се подчинил на партийното решение АБВ да излезе от управлението заедно с всичките си представители в изпълнителната власт. До момента оставки подадоха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, няколко зам.-областни управители, заместниците на Калфин в социалното ведомство Гълъб Донев, Николай Николов и Лазар Лазаров. Оставките им са приети от Бойко Борисов, съобщиха вчера от Министерския съвет. 

"Не е конфликт. Различните мнения по определени въпроси все още не означават конфликт", реагира член на ръководството на партията.

Според запознати оттеглянето на Калфин от правителството по никакъв начин не означава, че той не остава важна част от партията и че някой се отказва от него. Още не е ясно обаче дали министърът в оставка ще се върне като депутат в Народното събрание, когато бъде освободен от поста си в Министерския съвет. Решението за това щяло да бъде и негово. 

Калфин и Първанов са били на различни мнения и за гласуването на нов дълг от 16 млрд. лв. на България. В началото на 2015 г. ПГ на партията реши да подкрепи предложенията на финансовия министър Владислав Горанов, а това доведе до оставката на Първанов от лидерския пост.

ПЪРВАНОВ: ПОДАВАМ ОСТАВКА ОТ АБВ

Мотивът - че с гласуването си за дълга депутатите са бламирали лидера си. Първанов в крайна сметка се кандидатира отново и нямаше конкуренция за поста в АБВ.

Ден след решението на партийното ръководство да напусне управленската коалиция се оказа, че има депутати, които не са знаели и не са участвали в дискусията. Това стана ясно от думите на шефа на комисията по отбрана в парламента ген. Михо Михов, цитиран от "Фокус". 

 „Не бях поканен на тези разисквания. Снощи научих това решение за оттегляне на АБВ от Изпълнителната власт, което беше и материализирано с решението на вицепремиера Ивайло Калфин“, каза ген. Михов и добави, че е научил от зам.-председателката на групата Марияна Тодорова.

Той добави, че няма решение за оттегляне и от парламентарни длъжности на членовете на АБВ, припомняйки, че той самият е избран за председател на комисията по отбрана от Народното събрание. 

е мисля, че има потребност от смяна на правителството на този етап и не мисля, че това предстои в следващи месеци", каза още Михов. „Надявам се всички колеги от АБВ в нашата ПГ да проявят своят разум и да продължим да работим като една интелигентна, достойно представена група и досега“, добави той. 

Депутатът Кирил Цочев, който е и зам.-председател на Народното събрание заяви, че ПГ на АБВ ще се съобрази с решението на политическото ръководство на партията за напускане на правителството:

„То не е взето от парламентарната група, но тя ще се съобрази с него”, каза той в Народното събрание.