Съдът е наредил на компанията "Даймлер" да спре предлагането на "декадентската" опция Airscarf (въздушен шал, б.р.), която затопля врата на пътуващите на предните седалки в кабриолетите на "Мерцедес" и позволява да карате с открит покрив и през зимата, съобщи Automobilewoche. Оказва се, че компанията няма право да използва дизайна, който е регистриран през 1996 г. от Лудвиг Шатцингер. Въпреки, че самият Шатцингер не съди компанията, претенциите са предявени от компанията, която е извършила регистрацията на неговия патент.

Според изданието "Мерцедес" трябва да предостави информация колко пъти е използвала системата от 1998 г., когато започва да я вгражда в своите открити модели. На тази база ще бъде определена и компенсацията за носителя на правата върху изобретението.

Ако "Мерцедес" продължи да използва Airscarf, ще бъде глобена с €250 000, което не е кой знае каква санкция за производителя на луксозни коли.

Системата се вгражда в моделите SLC, SLK, SL, както и в кабрио версиите на C-клас, Е-клас, S-клас и роудстъра AMG GT.

Важна подробност е, че забраната за Airscarf важи само за територията на Германия, така че компанията може да продава оборудваните с нея коли навсякъде другаде. Освен това защитата върху патента изтича в началото на 2017 г.