Рехави протест и контрапротест срещу станалия национално известен с изцепките си архимандрит Дионисий се събраха днес пред сградата на Светия Синод. 

Предния път Дионисий успя да обедини срещу себе си вярващи, свещеници и монаси от цялата страна, след като Синодът аха да го направи епископ. Затова и до днес той се подписва като "наречен епископ Стобийски" - измислена титла, която не съществува.

КОЙ ПОРЪЧА ЗАРЯ И ВОЕНЕН МАРШ НА ВЕЛИКДЕН

Също така, след като заради скандалите епископството му се размина, но "за наказание" бе сложен за предстоятел на храм-паметника, той се прочу с въвеждането на 5 лв. вход, заря, духови маршове и светска музика на празненствата около Възкресение Христово.

След като се вдигна голяма дандания, той обяви онзи ден, че ще говори "екс катедра" от "Св. Александър Невски" - това понятие е характерно за... папата и догмата за непогрешимостта му. Така Дионисий отговори на нападките в 45 минутна реч пред олтара, след като свърши неделната литургия и преди раздаването на нафората. В нея ставаше въпрос основно за пари.

ХРАМЪТ "СВ. АЛ. НЕВСКИ" - ВЕЧЕ МЯСТО ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИ

Вярващите дори го удариха на майтап, че никъде няма зала за пресконференции със златни кубета, че само у нас те протичат при непрекъснат камбанен звън и никъде след края на брифинга не се раздава нафора.

Дядо Гавриил Ловешки пристига на заседанието.

Св. Синод в пълен състав ще разглежда днес и писмо на клириците на "Св. Александър Невски", които настояват архиереите да отстранят председателя на храма архимандрит Дионисий от неговия пост заради систематични промени в литургичната практика.

Той има доста интересни защитници като например бившия премиер Ренета Инджова или спортиста-бизнесмен и политик Слави Бинев.

Неговите поддръжници издигнаха днес лозунги против омразата и разделенията. 

Заседанието се чака с огромен интерес от вярващите. При влизането сид нес в сградата патриарх Неофит не коментира, а само поздрави журналистите с "Христос Воскресе".