- Г-н Маринов, какви са първите ви впечатления от новото ръководство на БСП?

- Въпреки че съм си мислил, че трудно нещо може да ме изненада, аз съм изумен. Това е един ужасяващ тюрлю-гювеч. Съвършено ясно беше, че няколко души ще влязат по определени причини. Най-грозното от всичко е вмъкването на Стефан Данаилов на такава позиция. Ясно е, че той има предназначението да бъде морален щит и алиби на Нинова и ръководството. Не за пръв път го използват, за да се крият зад него.

Ясно беше, че всички участници в заверата срещу Миков ще си получат постовете. Аз все пак се надявах, че няма да са всички. Надявах се, че някои ще проявят известна дискретност предвид на "ужасяващият" им принос за БСП. Но всички са се набутали - Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Кирил Добрев, Красимир Янков... Всичките те може да се проследи какво са направили през последните години.

Чета, че Паскалев е казал, че не е губил избори. Той къде не е губил избори, в Благоевград? Спестява си участията в национални избори. Измъква се от въпроса за участието си в кабинета на Симеон Сакскобурггоски.

- Твърди, че отговорността за това му участие е на тогавашния лидера на БСП Георги Първанов.

- Той какъв е, да не е кукла на конци, под попечителство, че да няма собствено мнение? Не виждам как ще работи този оперативен орган в този състав. Аз не знам как примерно Александър Симов ще седи до Георги Гергов.

- Симов обаче като че ли е приятна изненада - млад човек, убеден левичар?

- Той е за перце на шапката. Да се каже, че лявото крило има представителство, защото другите са елиминирани. Такава аджамийска работа не съм очаквал.

Има хора, за които имам много добро мнение. Например за проф. Гайдарски. Той е авторитет и с влияние, беше не лош министър, но не е подходящ за оперативно ръководство. Явно е, че Нинова си има мнозинство в Националния съвет, то си гласува нейното предложение. Доста съм шокиран от логиката, че дава изпитателен срок на Изпълнителното бюро. Ама коя е тя, че ще дава изпитателн срок? Тя не е някакъв безспорен водач на БСП, който се ползва с огромна подкрепа. Тя спечели с малко по известно какъв начин. Откъде-накъде тя ще дава изпитателен срок на бюрото? А за нея няма ли изпитателен срок?

Не съм очаквал някакви чудеса. Бях дълбоко убеден, че Нинова не е подготвена за председател на партията. Може би ще се научи, може би ще събере опит, кураж. Сега бих искал да чуя какво ще каже Стефан Данаилов за това дали е внимавала с обкръжението.

- Нинова твърди, че неговата роля е точно тази, да й помага с обкръжението

- Да ги бие през ръцете тези от обкръжението.

- По-скоро може би да бие през ръцете нея, когато не внимава.

- Не знам. Гротеска е. Аз съм бил свидетел на драми в тази партия. Това е фарс. Драмата или трагедията се повтаря като фарс. Това, разбира се, е първото ми впечатление. ще видим какво ще се случи. Но една част от хроата, които са включени в това бюро, са причината БСП да загуби влиянието си.

- Как ще коментирате обявения от Нинова твърд курс към опозиционност?

- Гръмките твърдения, че не преговаря нито с АБВ, нито с ГЕРБ, са малко от типа "гузен негонен бяга'". В самата партия няма такива твърдения засега. Важно е какво е ще предложи тя срещу това, което предлагат управляващите. Бих попитал как ще прокара тези законопроекти. Има логика да се каже  - идете при партията, вдигайте партията. Но  половината от хората в ръководствто партията не мисля, че гори от желание да ги види.

- Не сте оптимист

- Разочарован съм от нивото. Ако става дума за ГЕРБ, ясно е, че там класа не можем да очакваме. Но БСП ужким е стара партия, имат опит, по-способни хора. Според мен има скрити заместник-председатели. Паскалев говори като заместник-председател, че може би и като председател. Предполагам, че няколко души ще се опитат да дърпат конците - Паскалев, Добрев, Красимир Янков, за Гергов да не говорим. Мисля, че няма да се задоволят само с номиналните си постове тези хора.