Делян Пеевски е олигарх, заяви днес пред бТВ френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Кой има съмнение? Човек, който контролира толкова фирми... Как може човек, който има толкова фирми, контролира вестници, който е на 33 години, който няма никакъв опит в сигурността, да бъде назначен за шеф на ДАНС? Как може службите на моята страна и на другите от ЕС да имат доверие на такъв човек, да работят с него и да обменят информация, която е конфиденциална?", попита риторично дипломатът в коментар за депутата от ДПС.

Разговорът започна от това, че водещият припомни на Лапер дьо Кабан, че много често използва думата "олигарси".

„Мисля, че не съм единственият в България, който използва тази дума. Ако съм я използвал, това значи, че използвам дума, която всеки ден се чете по вестниците. И това не е от сега, а е една реалност, която съществува във вашата страна", каза той.

И допълни:

"Проблемът с тази дума е, че няма ясна дефиниция. Тя се използва много често, но понякога може да не е толкова ясна."

Лапер дьо Кабан бе попитан дали не сме второразредна държава, след като той и други негови западни колеги у нас си позволяват толкова често да говорят за недостатъците ни.

"България с влизането в ЕС се съгласи да бъде наблюдавана. Имахме опасения, че не всичко е направено докрай. И решихме за Румъния и България да бъде приложен механизъм за оценка и сътрудничество", каза дипломатът.

Според него България доста се е променилаа за последните 25 години. Тя е демократична и става все по-европейска. Днес хората у нас вече имат изисквания към политиците.

"Демокрацията не е нещо, което се научава, а изисква време", смята посланик Дьо Кабен

Той бе попитан дали е плакал, след като Франция загуби, при това на свой терен, финала на европейското първенство срещу Португалия.

"Не. Това е само една игра. Приятно представление. Какво ще промени в моя живот? Нищо. Не е толкова важно за живота", обобщи посланикът.

За разлика от него, през 1998 г. тогавашният френски посланик у нас Марсел Тремо разкритикува в интервю българите, че не го поздравили за световната титла на страната му.