Изходната ситуация преди българските евроизбори не беше никак добра, посочва д-р Клаус Шрамайер, бивш заместник-посланик на Германия в София пред Александър Андреев от "Дойче веле".

Страната членува в ЕС от 2007 година, но въпреки това в почти всички статистики за държавите от Евросъюза се нарежда на последните места. Мониторинговите доклади за България стават от година на година все по-лоши. А уличните протести показаха, че в страната нараства недоволството срещу конституционния ред, който съществува от 1989 година насам. Отношението към Русия на фона на украинския конфликт и зависимостта от руския газ доведоха до разцепление в обществото. И не на последно място: от година насам в България управлява правителство, което ми изглежда недееспособно”, аргументира се дипломатът.

Той припомня и многобройните скандали през последните години: номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, сътресенията в съдебната система, несекващите критики от страна на Европейския съд за правата на човека, противоконституционното разследване срещу президента. Според него в разрез с българската конституция и с европейските закони са и плановете да се национализират чуждестранните ЕРП-та. Същото важи и за отказа от част от териториалния суверенитет в полза на "Газпром".

Всичко това парализира страната и пречи на необходимите реформи. На фона на тези обстоятелства резултатите от Евровота можеха да са и по-лоши. Все пак изборите не бяха спечелени от радикални десни или леви партия, в Европарламента няма да влязат ксенофоби и противници на ЕС - „Атака” нямаше никакъв шанс. Единствената сянка хвърля партията на Бареков заедно с радикалната ВМРО”, обобщава Шрамайер и припомня, че свои депутати в Европарламента изпращат три утвърдени партии (ГЕРБ, БСП и ДПС) и само една относително нова - Реформаторският блок.

Ето как Шрамайер коментира резултатите на тези партии:

За мен е изненада, че протестният потенциал на уличните демонстрации не се въплъти в по-добър резултат за Реформаторския блок. Всъщност РБ не е в същинския смисъл нова партия - той е конгломерат от няколко предишни партии, които се саморазкъсаха и дискредитираха. БСП си получи сметката, която отдавна заслужаваше. Крайно време е различните леви партии най-после да се обединят в истинска социалдемократическа партия и да се отърват от тоталитарното минало, включително и на персонално равнище. Първанов (но и Татяна Дончева) дадоха здравословен тласък в това отношение", казва Шрамайер и продължава:

С две неща си обяснявам изненадващия успех на уж либералното ДПС: предполагаемото масово купуване на ромски гласове и високата дисциплина на избирателите на ДПС, особено в условията на ниска избирателна активност. Дори скандалите (самоубийството на най-верния човек на Доган, атентатът срещу Доган и пр.), както и отцепването на Касим Дал почти не навредиха на ДПС. Така тази партия си остава един трудно обясним феномен в българската политика”.

Според него, гласувайки за ГЕРБ и за Бойко Борисов, българските избиратели са показали добър усет за „най-малкото зло”:

"Той не е без дефекти, но пък е умерен, проевропейски и антикомунистически настроен политик. Всъщност избирателите нямаха никакъв шанс да гласуват за някоя модерна центристка партия. Просто в България всички партии са агенти на някакво задкулисие, на влиятелни икономически групировки, на олигарси и т.н. В този смисъл не виждам никаква надежда за нови политически личности или групи, които биха могли да измъкнат страната от пропадането в тези мрежи.”

На следващите въпроси на "Дойче веле" дългогодишният високопоставен дипломат отговаря в стил „Туитър”:

- Къде, според Вас, ще седнат двамата депутати на Бареков в Европарламента? Неговата партия досега няма собствена физиономия, а вторият избран Ангел Джамбазки активно напада ромите.

- Ксенофобията ги свързва с Марин льо Пен и с Вилдерс.

- Делян Пеевски, който беше избран с листата на ДПС, се оттегли. Умна постъпка?

- Неочаквано умна постъпка.

А на въпроса дали очаква предсрочни избори след убедителната победа на ГЕРБ, отговорът е:

- Ако екстраполираме резултатите от евроизборите върху едни парламентарни избори, според изчисленията на „Капитал” ще получим само една възможна нова управляваща коалиция: ГЕРБ-РБ-ДПС. Разбира се, ако някой не пожелае да се съюзи и с Бареков. Но дали правителството ще подаде оставка - това зависи от днешните „коалиционни партньори”. В сегашното си състояние БСП със сигурност не е заинтересована от нови избори. „Атака” - още по-малко. Независимо от това, че Борисов и Местан „пиха кафе”, ДПС навярно предпочита сегашната пред всички други възможни коалиции, още повече, че в нея Движението явно задава тона. Предпочита я дотолкова, доколкото се интересува от собственото си благополучие, а не от благополучието на страната. Нека обаче да изчакаме - може би улицата отново ще се пробуди и ще окаже натиск”.

В края на разговора той се спира и върху европейските колебания на България и руското влияние в страната: „България все повече се отклонява от европейския курс. В сегашното си състояние тя не отговаря на Копенхагенските критерии и не би имала шанс да влезе в ЕС. В същото време България сякаш все повече клони към Москва, особено по енергийните въпроси. И не случайно на Запад все по-често говорят за България като за "Троянски кон" на Русия", заключава д-р Клаус Шрамайер, бивш заместник-посланик на Германия в София.

Интервюто е публикувано на сайта на "Дойче веле". Заглавието е на редакцията.