Ния Караджова

Фирмата "Академията ЕООД" събира неоснователно такси от чужденци, които учат или искат да кандидатстват медицина у нас. От нейната дейност се оплака Медицинският университет в столицата, който дори е разпратил съобщения да младежите, учещи там, че няма никакви договори с въпросната фирма.

Дружесгвото е искало по 425 евро за регистрация и 475 евро за застраховка от студенти от Турция и Гърция, които в момента учат у нас медицина. Освен това е събирало неоснователно по 8000 евро учебна такса от гърци, като ги е излъгало, че има запазени места в български медицински университети. От МУ – София разбрали за проблема, едва когато голяма група гръцки младежи се изтърсили в самия университет, за да си искат студентските книжки. Те показали и документи от въпросната фирма, с които тя ги уведомява, че са приета да следват медицина у нас.

Това не е първата фирма, която събира незаконно пари от чужденци, казаха от МУ – София. В Германия и Англия, откъдето напоследък също прииждат кандидати, били засечени още две фирми, които събирали пари от потенциалните студенти, мамейки ги, че имат резервирани места в медицинския. Всъщност вузът работи с оторизират представител само в Италия, откъдето фирмата изпраща свои стипендианти. Именно студентите италианци са най-много в софийския медицински вуз, следвани от англичани, гърци и индийци. От МУ обаче обясниха, че с индийските студенти също има проблеми, защото те непрестанно искат намаления на такси и цени в общежития. Всички чужденци, учещи медицина у нас, заплащат 8000 евро.