Руският газов гигант „Газпром“ разпространи съобщение, че по дипломатически канали е получил първите разрешителни от правителството на Турция за реализацията на проекта „Турски поток“. Плановете за газопровода под Черно море между Русия и Турция бяха възстановени след затоплянето на отношенията между двете страни.

"В резултат на проведените миналата седмица преговори между председателя на борда на директорите на „Газпром“ Алексей Милер и министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак, бе постигната договореност за скорошното завършване на всички необходими подготвителни процедури за начало на реализацията на проекта“, се казва в съобщението.

Началото на „Турски поток“ бе обявено на 1 декември 2014 година, когато от Анкара президентът на Русия Владимир Путин обяви края на „Южен поток“. Тогава „Газпром“ и турската „Боташ“ подписаха меморандум за разбирателство. Тръбата трябва да мине 660 километра по старото трасе на „Южен поток“ под Черно море и още 250 километра по ново трасе към европейската част на Турция. Още 180 километра са предвидени през сухопътната част от турската територия.

Общата стойност на проекта се оценява на 11,4 млрд. Евро.

"Издаването на разрешителните е добра новина за „Газпром“. Тази стъпка отразява интереса на турската страна от реализацията на „Турски поток“ и полага основите за неговата практическа реализация“, коментира Алексей Милер.

Резерви към този проект бяха изказани и от страна на Европейския съюз, и на САЩ.

В същото време българското правителство обяви планове за изграждане на газов хъб „Балкан“, през който да минава и част от руския газ за Европа.

Отговорът на руската страна засега е, че това не е възможно без „железни гаранции“ от страна на Европейския съюз. Коментарът на Брюксел е, че те нито разрешават, нито забраняват проекти, а само следят за спазването на правилата на ЕС.