Янко Иванов, който придоби за 650 000 лв. 84 % от терена под т.нар. Царски конюшни в София (той вече притежаваше другите 16 %), всъщност е защитил интереса на държавата, водейки 11 години дела. Това обяви самият той пред бТВ.

"То терен не се вижда", оплака се той от 7,5-те си декара, които били плътно застроени.

В свой ущърб Иванов изтъкна, че върху имота му има десетки сгради, "може би 50". Които са на стотици собственици. Те били на юридически, на физически лица, публична държавна собственост, частна държавна собственост...

"Добре, вие какво сте си купили тогава", попита със съчувствие Антон Хекимян.

Иванов разказа как се стигнало до всичко - през 2005 г. неговата фирма дала на държавата 3 етажа от своята сграда, в която в момента са Комисията за защита от дискриминация, КТ "Подкрепа" и др. (между другото, този "изключително атрактивен" имот е близо до бул. "Г. М. Димитров" и "Др. Цанков" - почти на входа на Студентски град, бел.ред.). Именно срещу това държавата му предоставила собственост върху част от ъглова сграда на "Царските конюшни" и 16 % от терена.

В кадастъра обаче се оказало, че 2 години по-рано същата тази държава в лицето на областния управител Росен Владимиров е продала целия терен на друга частна фирма. Това било според Иванов в пълно нарушение на българското законодателстгво, без да е уведомен регионалният министър и с превишаване правата на областния.

"И се наложи аз - за да защитя своята собственост, да заведа дела, без да мога да ползвам тази собственост. След 11-годишна съдебна сага успях да спечеля делата и с влязло в сила решение държавата успя да си върне тези 84 % съсобственост. Т.е. - дотогава тя ги нямаше, защото ги е продала нацяло", каза Иванов.

После напомни, че сега говорим именно за тези 84 % "евтино ли са продадени, скъпо ли за продадени", но фактът е, че доскоро държавата не ги е притежавала изобщо.

На забележката, че сделката е станала на практика - към копчето (16-те процента, б.р.) е получил балтон (останлите 84 %), той отговори, че не е серизно да "намесваме кинкалерията". Освен това не били 650 000, а 800 000 лева с ДДС-то.

През цялото време Иванов твърдеше, че става въпрос за предизборна политическа акция.

- С тези мои дела, които съм водил, дефакто съм защитил на първо място държавния интерес. С това, че аз съм спечелил и съм върнал на държавата 84 %!

- Вие сте ги върнали на държавата, но после сте ги взели от държавата за смешна сума - напомни му пак водещият.

- А в противен случай тя ги беше дала без пари на друга частна фирма и не си ги търсеше обратно по никакъв повод - обясни логиката бизнесменът, който е бивш изпълнителен директор на КТБ.

Иванов показа и нагледна схемичка, според която от съществуващия терен - 7,5 дка, застроената площ е 7,2 дка.

"Т.е. - по действащия градоустройствен план, собственикът не може да построи една тухла", поясни той.

След кратък спор за цената Хекиман пак го попита защо е платил близо милион за имот, който не може да ползва. А Иванов отговори, че ако ги нямаше сградите, наистина може би данъчната оценка би достигнала 20 млн. лв., на което водещият изтъкна, че се случва често с такива сгради да изгарят, да падат и какво ли не. Иванов нарече това несериозно, защото всички собственици, които в момента са върху терена, имали право на строеж. Водещият продължи да пита кой би си купил имот, който ще му носи единствено загуби - около 70 000 лева на година само за такса смет.

Новият собственик накрая отговори на въроса:

"Търся да защитя своя инвеститорски интерес и да почна да получавам възвръщаемост след 11 г. съдебни дела."

От което се разбра, че все пак ще строи, ако убеди всичките съществуващи (около 100) собственици, от чиято бройка се ожали още в началото.

На въпрос за миналото му до 2004 г. като член на УС и изпълнителен директор на КТБ, Иванов отговори, че действително е бил такъв, но не знае защо в скорошно интервю Цветан Василев описа, че е изнудван от него.

"Ако е бил изнудван Цветан Василев, може ли в този момент да го каже – след 12 години?! В цялото интервю на Василев, когото много уважавам, намирам политически привкус и с изненада намерих моето име", допълни Иванов.

С Делян Пеевски пък се виждал едва 2-3- пъти.