Едуард Сноудън се обърна към президента на САЩ Барак Обама с молба да бъде помилван. Това е удивителна новина: бившият агент на ЦРУ, получил убежище в Русия, по чудо успя да се измъкне от американското правосъдие през 2013 г. Но и до ден днешен не престава да опитва да се върне в родината си.

Сноудън е една от най-противоречивите личности в съвременната история.

За мнозина той стана истински герой, който нанесе мощен удар по системата на тотално следене, създадена от спецслужбите в САЩ. Под прикритието на борбата с тероризма, държавните агенции контролират разговорите на американци и чужди граждани през интернет, телефон или текстови съобщения. Работейки в ЦРУ, Сноудън предаде на журналистите стотици хиляди секретни файлове, чиято публикация показа мащабите на проблема: спецслужбите са следили повече от милиард души в 60 страни.

За други Сноудън завинаги ще остане предателят, който измени на клетвата си и отслаби системата за национална сигурност на САЩ. Вече няколко години американското правителство се опитва да го екстрадира обратно. Стигна се и до международни скандали: през 2013 г. например, по искане на САЩ австрийските власти обискираха самолета на президента на Боливия Ево Моралес, подозирайки, че той укрива беглеца от ЦРУ.

В края на краищата разбунтувалият се агент се озова в Москва, където получи политическо убежище. Укриването на Сноудън се превърна за Кремъл в печеливш ход от геополитическата шахматна партия между Путин и Обама. Руският президент получи цял букет аргументи, уличаващи американците в лицемерие.

От една страна Вашингтон критикува Русия за потъпкването на гражданските права и преследване на инакомислещите. От друга – вижте ги американците, следят стотици хиляди хора и на практика създават „Биг Брадър”, описан в знаменития роман на Оруел.

Сноудън имаше всички шансове да се устрои добре в Москва – нещо като новата Анджела Дейвис. За кремълската пропаганда той бе идеалният образ на героя-разобличител. Мнозина очакваха, че по примера на Анна Чапман той ще стане водещ на някое предаване в държавната телевизия. Той беше желан гост във всяко политическо ток-шоу, където всяка седмица разобличават „прехвалената западна демокрация”.

Обаче нищо подобно не се случи. Сноудън явно не се чувства комфортно в Русия. Той живее като отшелник и рядко общува с журналисти.

Мнозина търсеха скрити мотиви в действията на Сноудън. Някои видяха в него руски или китайски шпионин. Други смятаха, че разобличителят е движен от користни мотиви. Но с течение на времето нараства вероятността да се окаже, че Сноудън е идеалист и романтик.

Когато в първото си интервю той заяви, че се е разочаровал от американската държава и с публикацията на файловете на ЦРУ е искал да допринесе полза на обществото – той по-скоро казваше истината.

В това е причината за дискомфорта на Сноудън в страната ни – той е идеалист. Бягайки от САЩ, където спецслужбите следят гражданите тайно, той се оказа в Русия, където правителството следи населението явно, открито и демонстративно.

За изненада на Кремъл приласканият в Москва Сноудън започна да критикува политиката на Путин. Отначало тихо и деликатно. През 2014 г. в жива връзка с Путин той зададе на президента неудобния въпрос за следенето на руски граждани от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

През 2015 г. осъди Русия за преследването на сексуалните малцинства и нарече „принципно погрешен” стремежа на правителството да контролира интернет. След приемането на „пакета Ярова” (два антитерористични закона, приети през юли 2016 г., наречени така по името на една от авторките им Ирина Ярова, които сериозно ограничават правата на руснаците, предвиждайки отнемане на гражданство, забрана за напускане на страната, затвор за различни дейности в интернет, пълен запис и съхраняване на телефонните разговори и СМС-и на гражданите и др. – бел.ред.) Сноудън вече не се притесняваше да критикува: той публично нарече проекта „закон на Биг Брадър” и „непростимо нарушение на гражданските права”.

„Масовото следене не работи. Този законопроект ще отнеме парите и свободата на всеки руснак, при това нивото на сигурност няма да се повиши. Той не трябва да бъде приеман”, заяви Сноудън.

Не е изненадващо, че след подобни атаки американският бунтар вече не е канен в живи връзки с Путин. А и кремълските медии все по-рядко се обръщат към него за интервю: риториката на Сноудън вече отдавна рязко се отклонява от пропагандните линии.

И сега Сноудън иска разрешение да се върне в родината си. Той разбира, че при всичките си недостатъци, властта в САЩ периодично се сменя, медиите пишат, онова, което смятат за нужно, а не това, което е изгодно за правителството, и общественото мнение може да защити неудобния на правителството гражданин.

Скандалът, провокиран от Сноудън, несъмнено направи САЩ по-свободна държава. Обществото видя проблема, издигнат от бившия агент на ЦРУ, и усили контрола върху спецслужбите си.

В Русия системата работи по друг начин: ако някой разобличи произвола на спецлужбите, то произволът нараства. Да се смени системата е възможно, само ако се смени ръководството на страната. Но такава перспектива не се задава.

Затова Сноудън иска у дома.

----

* Иля Яшин е руски политик, зам.-председател на Партия на народната свобода (ПАРНАС). Текстът му е публикуван в независимото интернет списание „Спектр.Пресс“. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.