Лидерката на "Движение 21" и кандидатка за президент Татяна Дончева обяви, че се надява Върховният административен съд да отмени решението на ЦИК, дискриминиращо част от медиите за използването на държавните медийни пакети за изборна агитация. Това обяви самата тя на пресконференция днес.

Според Изборния кодекс партиите, коалициите и инициативните комитети, които нямат държавна парична субсидия и участват в кампаниите за президент и за националния референдум на 6 ноември, имат право на медиен пакет от 40 000 лв. за агитация. ЦИК обаче реши, че формациите имат право да използват ресурса само в телевизии и радиа с национален обхват и в печатни медии с национален тираж. Така на практика онлайн медииите, местните електронни медии и регионалния печат отпадат от доставчиците на медийни услуги, в които по закон може да се извършва агитация с държавните пакети. Дори националните вестници попаднаха в обхвата на решението в последния момент -  в първоначалния вариант на решението, предложено от председателката на ЦИК Ивилина Алексиева, присъстваха само телевиции и радиа с покритие в цялата страна.

"Движение 21" на юристката няма право на медийни пакети, защото има право на субсидия по Закона за политическите партии заради добрия си резултат на последния парламентарен вот, макар да не влезе в Народното събрание.

От Асоциацията на регионалния печат реагираха първи със становище, че решението на ЦИК ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Съюзът на издателите в България вчера също реагира с остра декларация, в която открито говори за дискриминация на медиите.

От партия ЕНП също съобщиха, че вече са внесли съдебна жалба чрез лидерката си Валентина Василева-Филаделфевс. Според нея в решението на ЦИК става дума за "ограничаване на всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили „националния обхват“ и са с международно разпространение, ако в 21 век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век". 

Татяна Дончева каза, че е консултирала жалбоподатели срещу решението на ЦИК, защото смята, че изборният надзор трябва да работи по-прецизно и трябва да се намери друг, приемлив вариант за предотвратяване на злоупотреби с медийните пакети, каквито бяха разкрити през 2015 г. при кампанията за националния референдум за електронното гласуване. 

Междувременно "Офнюз" съобщи кои са членовете на ЦИК гласували "за" забрана сайтовете да могат да популяризират кампанията за президент и вицепрезидент и националния референдум срещу финансирането, осигурено чрез медийните пакети за регистрираните участници във вота. Това са: Ивелина Алексиева (председател); Владимир Пенев; Георги Баханов; Емануил Христов; Ерхан Чаушев; Ивайло Ивков; Иванка Грозева; Мария Бойкинова; Мартин Райков; Метин Сюлейман; Румен Цачев и Севинч Солакова.

Гласувалите "против" са: Таня Цанева; Цветозар Томов; Румяна Сидерова; Росица Матева; Камелия Нейкова и Александър Андреев.

Решението на ЦИК поражда и друг любопитен казус - то изключва сайтовете и постановява с пари от медийни пакети да се разясняват изборите и референдума само в радиа, телевизии и национални вестници. Но всички те имат и сайтове, в които ЦИК забранява публикации. Тоест не става ясно дали в интернет пространството изобщо няма да има информация за предстоящия вот, или ще има, като я публикуват получилите пари медии през вестниците, радиата или телевизиите си. 

Кандидат-президентската двойка Татяна Дончева - Минчо Спасов обяви и слогана на изборната си кампания: "Решителен и отговорен президент". Атигацията на тандема започва в интернет, обяви Дончева. В предизборния клип юристката вози вълк, овца и сено в една лодка в язовир "Искър". Ще има и игра във фейсбук със сюжета с лодката.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева загуби първия тур на изборите, Дончева коментира, че те издават неувереност и са заплаха и към хората от ГЕРБ, и към гражданите като цяло, че ако ГЕРБ не спечели изборите, ще има предсрочен парламентарен вот.