Бейрут строи нов модерен арт музей с дизайн, вдъхновен от италианските кампанили и арабските минарета. Сградата ще има 124-метрова кула, става ясно от плановете на екипа, спечелил архитектурния конкурс за изпълнение на проекта, предава „Гардиън“.

В музея ще бъдат експонирани 2300 творби от началото на ХХ век до 2015 г. – включително произведения на 470 ливански художници, селектирани от тамошното Министерство на културата. Първата изложба е планирана за откриване през 2020-а. Основната колекция на музея ще е формирана от хиляда експоната.

В комплекса ще бъде изградена и градина.

Много от произведенията на бъдещия музей в момента са пръснати в момента из президентските дворци, в парламента или в правителствени сгради в държавата. С помощта на германското посолство в Ливан творбите ще бъдат реставрирани преди да бъдат окачени в залите под кулата.

Самата постройка ще е разделена на дузина 12-метрови кубове. По-ниските от тях ще функционират като изложбени зали, а в останалите ще има библиотека, временни експозиционни помещения, учебни зали.

Сградата, погледната отгоре.

Площад Славейков