Доцентът по право Кристиан Таков нарече пред бТВ безобразно поведението на двама членове на ВСС около последните скандали: посочването от Димитър Узунов кои поименно "верни" да се срещнат с проверяващите европрокурори; отказа на главния прокурор Цацаров да разследва фактите от новия сезон на "Яневагейт" и интервюто на Цветан Василев, както и опита му да търси отговорност от Калин Калпакчиев защо е написал статия за списанието Клуб Z.

За Димитър Узунов той напомни абсурдното му оправдание: "Така се получи".

Таков съпостави двете действия на Цацаров - от една страна отказа да разследва изявленията, които "съдържат достатъчно данни за евентуално извършени престъпления", които главният прокурор шиканирал "с удивителна последователност":

"Той (Цацаров, б.р.) беше призован от 4 места: от членове на ВСС, от председателя на ВКС, от президента на републиката и от обществеността, която непрекъснто се вълнува от тия два нови източника на информация! (интервюто но Цветан Василев и новите епизоди на "Двете каки", б.р.)

Реакцията на главния прокурор е също удивителна – че тъй като данните произхождат от лица, които са разследвани, фактите не са достоверни.

Аз не знам - може би г-н Цацаров чака от Св. Синод да получи данни или от папата. Ясно е, че при такъв тип престъпления данни ще идват от замесени в тях, а не от светци", обяви Таков.

И второто е - как главният прокурор се опитва да забрани на членове на ВСС "или да ги посъветва най-колегиално" да подбират местата, на които правят изказванията си.

"Това беше насочено срещу един интернет сайт - Клуб Z, за интервюто на Калин Калпакчиев... Така или иначе, гледайки поведението на главния прокурор, човек си задава един въпрос с повишена трудност: какво всъщност работи г-н Цацаров? Дали е цензор или е главен прокурор.

Защото като главен прокрор той видимо не действа. Очевидно в свободното от подобни занимания време върши някаква полезна работа.

Но - как да кажа - занимава се с изключително несвойствени дейности. И обвинява своите опоненти - като го питат защо не прави едно или не прави друго, в участие в сценарии. Което прави и г-н Узунов. Забележителен е синхронът в действията между двамата!

По отношение на прокурорската проверка г-н Узунов препятства... Свободния или премислен избор на членове на ВСС да говорят с тези европейски прокурори.

Таков повтори опасенията на бившия правосъден министър Христо Иванов - че пред сградата на ЕК в София е имало лице с фотоапарат, което да снима кой влиза и излиза оттам. Ясно - с каква цел, ако си магистрат...

Той се съгласи, че със сигурност в медийните си изяви Цветан Василев, на когото в никой случай "не симпатизира", търси оправдание, но "това не отменя вероятността и достоверността в дадените от него данни да произтече нещо интересно".

Юристът напомни и че преди време имало искане от НПО за оставка на Сотир Цацаров, в което били изброени 19 причини. И добави към тях новите две - необразуването на проверка и скандала с Клуб Z.

"Същите (причини, б.р.) конгломерират в една лепкава, люлееща се маса с  кафяво-зеленикав оттенък и неприятна миризма.

Опитът за забрана да се говори пред определени медии или сайтове, които имали собственици, които станали обвиняеми... Ама забележете, че прокуратурата определя кой ще стане обвиняем. 

По този начин какво излиза - че прокуратурата с едностранни свои действия прави някого обвиняем и така може да забрани на определен кръг лица да се изявяват в определени сайтове, като са собственост на някого."

Таков каза по повод Цветан Василев или двете съдийки и че "това, че някой е лош, не означава, че всичко което казва, следва да се неглижира".

Даже напротив – те интересните неща се казват обикновено от лошите, когато са принудени да се защитават.

Още повече, прокуратурата би могла преспокойно да замаже случая, да каже: "Ами да, проверихме - нищо не се оказа".

Само че тук има една отявлена нехайност, нежелание, което граничи с арогантност и наглост, бих казал: "Не, това няма да го разследваме!"

Той напомни, че за разлика от Цветан Василев, при Яневагейт го няма дори аргументът, че някой си търси пиар и защита.

"Вие имате едни данни - как тези данни са дошли до вас, не е особено интересно .Важно е, че имате данни. На които прокуратурата категорично не желае демонстративно да отговори.

В поведението на конкретните две лица от последната седмица (Цацаров и Узунов, б.р.) виждам продължението на една много-много тъжна тенденция от години наред: поставянето на крайно неподходящи лица на крайно отговорни постове. Лица, които не изповядват демократични ценности. От чието говорене хората могат и да се позамаят.

"Най-трудно се отговаря на абсурда", каза още юристът, и дори добави, че това може да разболее останалите свестни българи.

"Всичко опира да много стари манипулативни техники. Всичко опира да обуначването на публиката, каза Таков.

Хората, за които говорим, възцаряват едно рушене на държавността. Чрез рушенето на държавността те създават у свестната част от обществото усещане за безправие и дефицит на справедливост. Този дефицит на справедливост има потресаващи психологически отражения. Тежък, перманентен фонов стрес, който води до физическо разболяване."