И без мажоритарен вот ГЕРБ си печели безапелационно от години - така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли намеците, че ще подкрепят мажоритарна избирателна система, защото това е изгодно за тяхната политическа сила.

Той потвърди, че първият законопроект на ГЕРБ в новия парламент ще е всъщност старият, внесен в последните дни на 43-тото народно събрание, за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

"Ние отново сме убедени, че това трябва да бъде направено, защото сме го коментирали и сме се съгласили с тези 2,5 млн. български граждани", каза Цветанов, говорейки за референдума. 

Според него одобрението към сегашната пропорционална система в обществото не е позитивно, макар че не стана ясно на базата на какво прави този извод.

Съдебната реформа ще продължава, като ще бъде водена от Цецка Цачева като правосъден министър, а вицепремиерката Екатерина Захариева, която е с ресор "съдебна реформа", ще координира, обясни лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Сега в момента предстои избор на ВСС, той ще стане по новите условия, които направихме като правила с промените в Закона за съдебната власт и конституцията. Изборът е по изцяло нова процедура и ще има пряк избор по всеки човек от системата", изтъкна той.

Той коментира критиките на бившия правосъден министър Христо Иванов, като отбеляза, че той е "човекът, който получи пълната политическа подкрепа от ГЕРБ, РБ и ПФ за стратегията на съдебната реформа". 

"Нека да не бъркаме това, което като реформи трябва да бъдат направени, и личните амбиции на някого. Той предпочете да прави личен политически проект. Ние знаехме, че това ще бъде целта, която да се прави. Трябва да имаш някаква фиксация за нещо, за което да говориш постоянно, и да трупаш някакъв политически дивидент."

Според Цветанов ГЕРБ не пази Цацаров, защото главният прокурор щял да бъде викан на всеки 3 месеца да докладва пред парламента за течащи разследвания.

"Как се пази, аз това не мога да разбера?", бе искрено учуден той.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ призна, че е предложен от патриотите за вътрешен министър и е обсъждано с Борисов дали той да поеме вътрешното министерство.

"Имахме един много интересен разговор с г-н Борисов, когато имаше предложение и от страна на патриотите да съм вътрешен министър, тогава стигнахме до извода - кой ще ме замества в ПГ на ГЕРБ?", каза Цветанов.

Според него Валентин Радев ще се справи идеално с тази позиция, имал достатъчно капацитет. Цветанов заяви, че сега на МВР са нужни повече автомобили, повече пари за гориво, повишаване на квалификацията на полицаите, за да може да има сили на реда във всяко населено място.