"Двойната къща" ще бъде възстановена. За това ще работи Министерството на културата, оглавявано от Боил Банов, оповести министърът пред бТВ тази сутрин. 

Сградата, намираща се на централния столичния булевард „Васил Левски“, бе съборена от своя собственик Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца, след като Министерството на културата свали статута на къщата „паметник на културата“. Промяната е била парафирана от предишния министър Вежди Рашидов. Сега новият министър Боил Банов е решил да коригира това решение.

 „Тъй като това е централна градска зона, цялата влиза в опазване – и каквото и да направите в нея, то минава за съгласуване в Министерството на културата – ние ще изискаме паметникът да бъде възстановен във вида, в който е бил. Дори да не е паметник на културата“, заяви Банов.

Министърът на културата допълни:

„Ще го направим с изисквания, както караме всички. Дали пише „деклариран паметник“, или не пише – ние пазим всичко“.

Банов обясни как процедират в подобни случаи в Австрия с пример, който касае наш имот, паметник на културата – дом „Витгенщайн“ във Виена:

„В Австрия мханизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След шест месеца идват втори път и ако няма започната работа – пак правят предписание. След още шест месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”.

Министърът на културата Боил Банов обяви също, че вероятно ще спре с поздравленията към артисти, за да не провокира повече „такива неща“. Преди дни рапърът Криско публикува във фейсбук полученото поздравление от министъра за рождения си ден. Това предизвика вълна от коментари – едни се възмутиха, че министърът легитимира изпълнител на нецензурни текстове, а други оцениха позитивно разкрепостеното мислене на Банов.

„Аз не слушам такава музика, не слушам Криско, не го познавам. Чувал съм го по телевизия и радио, но не съм му фен. Нямам отношение към него и този вид музика. Исках да либерализирам Министерството на културата през тези адреси, които досега са стандарт“, обясни Банов.

Министърът на културата коментира, че е много важно всеки един български артист да има възможност да бъде поздравен за празника си от министъра на културата.

„Държа да разкрепостя работата си в Министерството на културата. Всеки да усети, че макар и в малка степен държавата има отношение към него“.

Боил Банов каза още, че не е той този, който трябва да определя кое е добро и кое е лошо.

„Министерството на културата трябва да стигне до всеки артист, защото дълги години то работеше затворено в себе си“.

Банов изрази съжаление обаче, че коментарите около поздравлението за Криско са изместили „много ключови важни неща, а ние говорим за това“.

Боил Банов коментира и въпроса за нова сграда на операта в Пловдив. Преди месец Вежди Рашидов, кметът Иван Тотев и бизнесменът Георги Гергов обявиха идея за строителство на нова опера на терен на „Международен панаир Пловдив“. След срещата в ЦУМ обаче Гергов се превърна в нежелан партньор и за опера вече никой не говори.

„Ще има опера в Пловдив. Със сигурност няма да стане с някакви сделки с частни имоти. Общината и държавата ще намерят друг модел“.

Министърът на културата изчисли, че не му достигат 95 милиона лева, „за да можем да покрием екзистенц-минимума и да можем да правим политики“.