В Русия често казват, че "заместник-директорите" в бюрократичния апарат на федерацията са тези, които всъщност вземат решенията. Ако е така, през последното десетилетиe руският военен офицер и дипломат Анатолий Антонов наистина е взел редица много важни решения.

Той е бил зам. външен министтър и зам.-министър на отбраната, както и директор на Отдела за сигурност и разоръжаване.

И по-рано този месец руското правителство одобри назначаването на 62-годишния дипломат на още една стратегически важна позиция - като следващия посланик на Русия в САЩ.

Той ще замени Сергей Кисляк, станал известен покрай предполагаемата "руска връзка" на такива изтъкнати фигури в администрацията на Тръмп като уволнения съветник по националната сигурност Майкъл Флин, злощастния главен прокурор Джеф Сешънс и зетя-съветник Джаред Къшнър.

Руски експерти смятат, че Антонов отива във Вашингтон, за да оказва натиск над САЩ, когато те започнат да настъпват руските интереси. Но чиновниците говорят повече от леко мистериозно за новото назначение.

Руското външно министерство по традиция работи толкова забулено в тайна, че журналистите мърморят, че руският му акроним МИД означава "Министерство на отричанията"1.

По-рано през седмицата, когато бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол написа в туитър, че Кисляк се готви да отпътува от Вашингтон, говорителката на външното министерство Мария Захарова отрече, че има такова нещо. Те обяви туита на Макфол за резултат от един вид "фантомна болка" като при ампутиран крайник, причинена от провалена дипломатическа кариера.

Москва обаче шушука за назначаването на Антонов от месеци насам, така че новината, дошла от Макфол, не бе нещо ново.

"Слушаме поне от осем месеца, че Кремъл ще замени Кисляк с Антонов, - заяви пред "Дейли бийст" Игор Бунин, директор на базирания в Москва Център за политически технологии. - Предвид сегашното напрежение в американско-руските отношения Москва иска да прати твърд човек във Вашигтон".

И "твърдият" Антонов е точно такъв. Той отговаряше за решенията и изявленията на Кремъл за конфликта в Украйна, за Турция и за Близкия изток и често огласяваше пред медиите решенията и действията на Кремъл в сферата на външната политика.

Антонов обвини САЩ, че умишлено "сеят лъжи" за руското военно присъствие в Украйна.

Той попита риторично:

"Какво правят руските офицери в Украйна през последните три години?"

"Само малък контингент е в Украйна на официална умиротворителна мисия", отговори той.

И Канада, и ЕС включиха генерала в списъците си със санкционирани руски военни заради нахлуването в Украйна, но генералът никога не се съгласи, че изобщо има някакво нахлуване.

В разгара на войната в Източна Украйна в качеството си на зам.-министър на отбраната Антонов говори от името на Кремъл пред Russia Today (RT) - глобалната мрежа на Кремъл, като критикува "грешните преценки" на Запада за руската роля в конфликта.

"Първо, руската страна не бе тази, която организира преврата в Киев, - заяви той по повод народното въстание, свалило украинския президент рез 2014 г. - Ние само решихме да помогнем на руснаците", каза Антонов, като обвини националисти и бандити, че са организирали бунта, свалил Виктор Янукович.

"Сигурен съм, че без помощта на Запада това не можеше да се случи. САЩ и други страни успяха в извършването на т. нар. цветни революции", заяви Антонов, като неколкократно отрече в интервюто пред RT каквато и да било руска намеса във войната.

"Той бе важна фигура по време на конфликта с Украйна, като consigliere2 за мафията", каза пред "Дейли бийст" старшият военен анализатор Аександър Голц.

Антонов бе говорител на Кремъл, който даваше обяснение за руското военно присъствие и оправда решението на Москва да не допусне никакви чужди наблюдатели на своята граница, където хиляди руски военнослужещи бяха прехвърлени към украинската граница първо като тест, а след това - за пълномащабно обучение.

Още през 2015 г. като зам.-министър на отбраната Антонов заяви, че е убеден, че Украйна "ще разбере, че само с Русия може да бъде постигната пълна независимост на Украйна".

Две години по-късно Украйна е по-далече от Русия повече, отколкото някой в руското Министерство на отбраната си е представял, че е възможно. Украйиските тийнейджъри носят антипутински гривни, а власите забраняват дейността на руския бизнес, сайтове, медии и вносни стоки.

За разлика от много служители на външното министерство, които обикновено седят мирно и избягват журналистите, Антонов е известен с това, че създава сензационни новини.

По време на руско-турския конфликт през 2015 г., след като Турция свали руски боен самолет, навлязъл от Сирия, Антонов заяви пред руски журналисти, че турският лидер Реджеп Тийип Ердоган е замесен в бизнес с терористи.

Анатолий Антонов обяснява как Ердоан и семейството му въртят търговия с петрол на "Даеш". Снимка Министерство на отбраната, Москва

"Тероризмът без пари е като животно без зъби, приходите от петрола за един от най-важните източници за тероризма в Сирия - "Даеш" харчи близо 2 милиарда долара всяка година за вербуване на бунтовници от целия свят и въоръжаването им, - каза Антонов през журналисти. - Ето защо "Даеш" толкова брани производството на петрол. Турция е един от най-големите потребители на този петрол и според нашите последни данни висшето ръководство на страната - президентът Ердоган и семейството му, са замесени в това."

След това Антонов показа сателитни снимки, за които се твърди, че показват цистерни на "Даеш" свободно да преминават през границата от Сирия в Турция. Той не спомена многобройните разузнавателни данни и твърденията, че подкрепяният от Русия режим на Асад е един от главните купувачи на петрол от "Даеш".

Войната на думи между Москва и Анкара завърши, когато президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган дадоха съвместна пресконференция в Санкт Петербург и си стиснаха ръцете. Повече никой в Кремъл не проговори отново за Ердоган и Даеш".

"Антонов бе успешен като преговарящ в преговорите за ядреното разоръжаване със САЩ през 2009 г. А няколко години по-късно изцяло промени риториката си - като се обръща по посока на вятъра, той винаги ще казва и прави това, което му каже Кремъл, - заяви Александър Голц пред "Дейли бийст". - В сравнение с Кисляк, който бе кротък дипломат, Антонов е човек на силните груби думи."

Неговият стил ще се впише много добре във Вашингтон на Доналд Тръмп.

------

1На английски език "Министерство на отричанията" е Ministry of Denials.

2Думата означава "съветник" на италиански език. С тази титла, дадена от семейство Корлеоне, се ползва Том Хейгън в романа "Кръстникът" на Марио Пузо.

*Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания "Нюзуик" и "Дейли бийст". Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Статията е публикувана в "Дейли бийст".