Градушка, тежки валежи и гръмотевични бури удариха вчера цялата страна, създавайки регионални бедствени положения в рамките на деня. И ако всичко отмина за ден и днес метеоролозите да обещават само леки превалявания и предимно слънчево време, то щетите от внезапния порой остават.

Най-силни бяха валежите в Плевенска, Врачанска, Русенска и Софийска област, като в Плевен се изсипаха цели 76 л/кв. м. Това предизвика локални аварии и проблеми с електрозахранването. В общо 12 области бе обявен оранжев код. 

Преди началото на валежите обаче най-много щети нанесе кратка, но силна градушка.

В района на Две могили, Русенско, тя е унищожила 90% от земеделската продукция. В общината е имало и две улици, на които са нанесени щети от водата. Поройният дъжд и силната градушка са нанесли сериозни щети и в община Ценово.

По-голямата част от земеделската продукция в Две могили не оцеля градушката.
Градушката и последвалият порой отвориха огромни дупки по улиците на селото.

Нарушено е било електроснабдяването в доста населени места в общините Бяла, Две могили и Ценово. Парчетата лед удариха и в Кюстендилско, където бяха унищожени зеленчуковите градини в дворовете на жителите от село Трекляно. Щети са нанесени и върху земеделската продукция в селата Горановци, Стенско и Драговищица. 

Огромни ледени късове изпочупиха прозорци на къщи и коли в община Левски. Парчетата лед едва се побират в ръка. Засега щетите в оранжериите в града се оценяват на около 1,2 млн. лева, стотици работници остават без работа.

Като реакция срещу градушката много българи покриха колите си с импровизирана защита, като този шофьор в Русе, защитил автомобила си с няколко слоя различни материали.

Улици бяха наводнени в София, Врачанско и Свищовско, но най-силно пострада Самоков, където бе обявено бедствено положение - според кмета на града Владимир Георгиев всички улици са се превърнали в реки от 60-70 см вода. Село Широки дол до Самоков също пострада от валежите. Дъждът е нанесъл сериозни щети на инфраструктурата.

„Целият водосбор от планината минава през града, пълнят се къщи и административни сгради", заяви Георгиев.

В момента се работи по отводняване на сградите в града. Днес започва описване на щетите, причинени от наводнението.

В Плевенско пък бе обявено частично бедствено положение заради състоянието на яз. „Николаево 5“. При продължителни и обилни валежи язовирът става критичен заради дига, която е започнала да просмуква вода. 

Въпреки влошената обстановка по пътищата и редица катастрофи заради лошото времe няма данни за пострадали хора.