"Едва ли днес най-големият проблем на тази държава е Мирослав Боршош. Най-големият проблем е Бяла. Действията на прокуратурата няма да върнат живота на момчето. Бяла е големият проблем, не е някой си Боршош."  

Така главният прокурор Сотир Цацаров обобщи участието си в заседанието на временната комисия в парламента по т.нар. "НДК-гейт", където бе разпитан от депутатите. 

Той съобщи, че сигналът в ДАНС, по който започва да се разследването на състоянието на дружеството, управлявано от Мирослав Боршош, е подаден от бивш служител на НДК на 7 февруари, на 20 февруари е получена първата справка от ДАНС в прокуратурата и на следващия ден е предадена на Софийската градска прокуратура, звено "Антикорупция".

Цацаров изрично подчерта, че не може да съобщи повече подробности, тъй като и той, и председателят на ДАНС Димитър Георгиев, който също говори пред комисията, са подписали изрична декларация, че няма да разгласяват информация. Това е било поискано изрично от народните представители, обяви главният прокурор.

Обвинител №1 добави, че предстои изискването на още договори, сключвани от НДК с доставчици на услуги, които не засягат само дейностите по Европредседателството, а дейността на дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД.

На влизане в заседанието на комисията Цацаров каза още, че вицепремиерката по европредседателството в служебния кабинет Деница Златева ще бъде призована на разпит по "НДК-гейт". По-късно съобщи, че ако наблюдаващите прокурори преценят, няма причина и премиерът Бойко Борисов да бъде разпитан.

По-рано говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош вече е обвиняем заради начина на разходване на средства за европредседателството. 

 
Както Клуб Z писа вчера, прокуратурата ще разпита и бившите принципали на НДК в правителствата на ГЕРБ - Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов. Самото обвинение на Боршош ще бъде предявено на 20 юли, но според показанията на свидетели може да има промени в обвинителния акт или добавяне на нови квалификации.
 
 

Главният прокурор Цацаров отказа да коментира предварително защо заседанието на временната комисия по "НДК-гейт" е закрито за медиите. По думите му в сградата на парламента народните представители определят правилата. Той не каза и какво смята да сподели пред депутатите, защото не било редно това да се случва преди края на сбирката.

Преди време Цацаров лично сезира Конституционния съд заради текстове, засягащи правото НС да го привиква на изслушвания в парламента между редовните отчети на прокуратурата. Той попита дали обвинител №1 може да дава данни на депутатите по текущи разследвания и Конституционният съд отговори отрицателно - тоест народните представители не могат да питат за текущи дела.
 
След заседанието Цацаров уточни, че е съобщил пред комисията само това, което наблюдаващите прокурори са му казали, че няма да навреди на следствието. И предварително е уведомил народните представители за ограниченията, наложени му от решението на Конституционния съд и разпоредби в НПК, тъй като казусът "НДК-гейт" обаче е именно текущо разследване.

Пред депутатите днес ще говори и директорът на ДАНС Димитър Георгиев. Причината е, че прокурорската проверка на Двореца започва след сигнал до ДАНС от февруари 2017 г.

"Всичко, свързано с нашата работа, е предадено на прокуратурата", лаконичен бе Георгиев.

На следващото си заседание парламентарната комисия ще изслуша и Мирослав Боршош, както и председателите на Съвета на директорите на дружеството през 2016 и 2017 г. Това ще стане идния понеделник. Предложението е на депутатите от БСП и то бе прието, въпреки че управляващите от ГЕРБ гласуваха "въздържал се". 

"В демокрацията сме длъжни да изслушаме мнението на всички, в това число и на тези, които са подозирани в закононарушение", мотивира изслушването на Боршош депутатът от левицата Румен Гечев. 

„От документите, които прочетох и това, което каза г-жа Павлова според мен тя каза истината. Институцията, която показва „кой крив, кой прав“, е съдебната система. Трябва да кажа, че тя е имала пълно основание незабавно да уволни г-н Боршош“, каза още Гечев.

Председателката на временната комисия Диана Йорданова обясни, че ГЕРБ се въздържали за изслушване на Боршош, защото комисията вече имала "цялата необходима информация". 

Самият Боршош след уволнението си твърдеше, че е имало натиск да подписва неща, с които той не е бил съгласен. Това ще са част от въпросите към него на заседанието след седмица. 

„Мирослав Боршош каза, че му е оказван натиск и ние ще го питаме в понеделник кой му е оказвал натиск“, заяви Гечев. Попитан дали смята, че бившият изпълнителен директор на НДК, а вече и обвияем, е действал сам, депутат от левицата каза: „Не смятам, защото едва ли има нормален човек, който ще смята, че е действал сам. Този, който го е назначил, е очаквал съответната отплата. Това при обществените поръчки не е ли ясно“.