Напрежението между Германия и Tурция ескалира. След като турските власти задържаха немски гражданин по обвинения в тероризъм, от Берлин обявиха, че смятат да ревизират европейската финансова подкрепа за Анкара, предаде Ройтерс.

По-рано този месец турските власти арестуваха 6 активисти по човешките права по обвинения във връзки с терористична организация и мрежата на Фетхуллах Гюлен. Сред задържаните са германският гражданин Петер Щойднер и ръководителят на "Амнести интернешънъл" за Турция Идил Есер. 

Ответните реакции не се забавиха. Германският канцлер Ангела Меркел нарече арестите "категорично неоправдани", а генералният секретар на "Амнести интернешънъл" заяви, че "истината и справедливостта в Турция са станали напълно чужди".

"Немското правителство ще направи всичко възможно, на всички нива, за да осигури освобождението на нашия гражданин", обяви Меркел.

Външният министър на федералната република Зигмар Габриел даде ясно да се разбере, че стремежите на Анкара към членство в ЕС са все по-неоправдани. Габриел допълни, че страната му вече не може да гарантира финансова подкрепа за Турция и подчерта, че за него е трудно да си представи разширяване на митническия съюз между съюза и мюсюлманската страна. 

"Необходимо е политиката ни по отношение на Турция да смени посоката си... не може да продължаваме по този начин. Трябва да сме по-ясни, отколкото досега, за да може отговорните в Анкара да разберат, че тяхната политика не може да е без последствия", остро коментира Габриел, който потвърди, че изявлението му е съгласувано с канцлера Меркел.

Финансовата помощ, към която препраща немският външен министър са договорените 3 млрд. евро, които ЕС обеща на Турция, за да може последната да се справи с мигрантския поток. 

 Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас днес нарече арестите на правозащитниците "тревожна новина" и призова турските власти да ги освободят. В същото време той припомни, че европейското финансиране за Турция е предназначено за области "от общ интерес" и решенията за него се вземат от всички държави членки заедно.

Отношенията между Берлин и Анкара са обтегнати от доста време, като засилването на властта на турския президент Реджеп Ердоган след опита за държавен преврат миналото лято, както и неговите нападки към немските власти, са сред основните източници на напрежение между двете държави.