Целият живот на Владимир Литвиненко е бил в служба на науката. Така поне пише в официалната биография на ректора на Университета по минно дело в Санкт Петербург. От 1994 г. ученият е ректор на висшето училище, преди това в продължение на 8 години е бил негов заместник-ректор.

Проф. Литвиненко е не само с богат академичен опит, но притежава изавидно състояние, пише германското сп. “Шпигел”, позовавайки се на публикация в руския всекидневник “Ведомости”.

През тази година университетският ректор е увеличил с 19,35 на сто дяловото си участие в руския концерн за производство на изкуствени торове “Фосагро”. Според актуалните котировки на борсата и курса на рублата пакетът от акции на Литвиненко се изчислява на 1,01 милиарда долара.

Владимир Литвиненко. Снимка Уикипедия

Въпреки впечатляващата си научна дейност проф. Владимир Литвиненко добива известност в Русия, след като става ясно, че навремето е бил научен ръководител на настоящия президент Владимир Путин. Става дума за времето, когато е Путин е писал докторската си работа. Той я е защитил при Литвиненко.

Темата на докторкия труд е «Стратегическо планиране в руския суровинен сектор». По-късно обаче става известно, че е плагиатствал – дословно е преписал 16 страници от 20 години по-рано публикуван труд на американски учени.

Владимир Литвиненко се запознава с бъдещия президент на Русия Владимир Путин в началото на 90-те г. на миналия век. Тогава Путин е заместник-кмет на Санкт Петербург. Вероятно не случайно в началото на 2000 г. Литвиненко оглавява предизборния щаб на Путин в града на Нева в битката му за президент на Русия.

Как точно Литвиненко е постигнал завидно имотно състояние, не е известно. Знайно е обаче, че от години той е член на Надзорния съвет на  “Фосагро”. От 2007 г. държи 5 на сто дялово участие в концерна. След излизането му на борсата в Лондон акциите на Литвиненко се изчисляват на 400 милиона долара.

От 2013 г. той е в списъка на “Форбс” за най-богатите руснаци – с годините от 197-о място той се издига до 122-и по състоятелност в Русия.

Владимир Литвиненко е бил перфектен лобист на “Фосагро”, същевременно е използвал близките си отношения с Путин, пише “Шпигел”.

Припомня се също, че Университетът по минно дело в Санкт Петербург е предпочитан от редица известни руски политици. Игор Сечин - бишият началник на политическия кабинет на Путин, сега шеф на петролния концерн “Роснефт”, също е защитил там докторската си работа.

Същото се отнася и до Виктор Зубков, до 2012 г. вицепремиер на Русия.