Министерство на туризма прекратява договора за наем на морския плаж "Лозенец" от 1 октомври, съобщиха от ведомството. До това решение се стигна след скандал със строителството на заведение.

Известния още като "Мидения плаж" бе отдаден под наем на 5 юли миналата година на фирма "Даймънт ивент" ЕООД. В началото на тазгодишния сезон обаче наемателят започна да строи заведение върху емблематична за мястото скала. Местните жители излязоха на протест, а кмета блокира строеж. 

Плажът не се почиства или охранява от началото на сезона. Министерството обяви, че договорът се прекратява, защото обществото не приема дейностите на наемателя, а и той има "обективна невъзможност той да реализира както права, така и задължения по него".

Междувременно скандал стана и с друг плаж - "Корал", част от община Царево, за който собственици на земи в близост подадоха сигнали, че в имотите им са се настанили незаконно къмпингуващи.

Кметът Георги Лапчев днес бе на проверка на плажа заедно с експерти от Общинската администрация, еколози, полицаи и геодезисти. Те са установили, че в частни имоти в близост до плажа има десетки палатки, каравани и кемпери, заслони и мобилни заведения. Хората твърдят, че са се уговорили устно със собствениците-

За да спрат нарушението, Лапчев ще нареди спиране на електричеството и водоподаването към имотите.

Корал е един от трите плажа за природосъобразен туризъм, заедно с Карадере и Иракли, дефинирани като такива през 2016 г с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие