В интервю за местни медии противоречивият български националист и министър на отбраната Красимир Каракачанов сравнява Бойко Борисов с българския цар Борис III, наречен Цар Обединител, благодарение на споразумението, подписано с Македония, коментира електронното издание „Курир“ .
На въпроса какво са си говорили с Борисов, знае ли той, че влиза в историята и че този договор е на равнище на признаването на Македония от страна на Желев и с договора, който подписаха Иван Костов и Любчо Георгиевски, Каракачанов казва:

„Казах му, че досега хората го свързваха с магистрали и с изграждане на метрото. Сега освен с тези неща, ще го свързват и с това, че е подписал договор с Македония. Той не ми повярва. Но в Скопие, точно пред църквата „Св. Спас“, малко преди да положим цветя на гроба на Гоце Делчев, ни приближиха млади момчета, които са привърженици на българското ВМРО в Македония и му казаха: "Г-н Борисов, ще останете в историята като цар Борис, като обединител". И това е така“, са думите, които Каракачанов е казал в интервюто, съобщава "Фокус" 

Българският колега на Радмила Шекеринска не се стеснява и насред Скопие да изрази иредентистките си възгледи и още веднъж да подчертае, че България осъзнава добросъседството в контекста на мечтата за Санстефанска България. Старите скопяни са едни от първите български бойци и революционери, които са поискали българско богослужение и български училища, убеден е министърът на отбраната на България и лидер на националистическата ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Сутринта на 2 август, преди да положи цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас", в изявление за българска телевизия, Каракачанов заяви, че „104 г. Македония е отделена от българската култура", въпреки че" Скопие е първият град в българските земи, в който започват бунтове срещу гръцката църква с искане за създаване на българска църква", припомнят думите на Каракачанов от редакцията.