"Аз спрях поръчката, намерен беше дефект в нея. Защото се усещам притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор."

Това каза МВР министърът Валентин Радев днес на журналистически въпрос по повод информациите, че системата 112 се крепи "на магия" без поддръжка.  

"Имаме известни слабости министерството назад във времето, тъй като не са плащани пари за поддръжка", призна Радев след заседанието на Министерския съвет.

Той даде да се разбере, че в момента текат преговори с фирмата, която е "вършила нещата досега, да продължават да ги вършат, без това да е в ущърб на гражданите".

"Ще постигнем оптимална цена – това е единственият мотив да спестим средства на данъкопалтиците и да намерим златната среда.

Много е сложна експертизата в тази област, много са малко специалистите, които могат да направят такава експертиза. Да, договорите ще продължат. Но използвам и оттук да кажа: да не се подвеждат по това, че идвайки председателството, ние - министерството и държавата, може да бъдем притискани с условия, които ние считаме за неприемливи."

Радев не се съгласи с това, че тел. 112 не работи: от над 600 000 обаждания през последния месец и половина само около 130 не са попаднали в целта – има грешни адреси и т. н., обяви министърът.

"Опитах се да го сметна в проценти – дори не мога. Това са 0,0000... в статистическата грешка.

Макар че в последно време поддръжката е била незаплащана от министерствто, трябва да кажа добри думи за фирмата, която и в момента поддържа системата", завърши той.

А обещаните нови две функционалности на системата, разбира се, могат да станат само ако първо се уреди обществената поръчка за поддържането й.