Въвеждането на т.нар. електронна идентификация чрез личните документи за самоличност ще се отложи с още година. Това става ясно от .промени в Закона за българските лични документи, появили се в преходните и заключителните разпоредби на предложен от правителството проект за промени в Закона за МВР. Законопроектът вече е внесен в Народното събрание.

Управляващите отново ползват "любимата си" лоша практика едни закони да се променят чрез други. Не е ясно защо се прави това, при положение че в системата на правителството за обществени обсъждания е публикуван проект за ремонт на Закона за българските лични документи с вносител МВнР, но въпросната промяна за отлагане на чиповете в личните карти я няма там.

Историята на личните карти с чип е дълга. Според действащия закон личните карти трябва да могат да бъдат снабдени с електронна идентификация от 1 януари 2018 г. Тази възможност бе въведена с промени в закона в края на 2016 г. - по предложение на предишния кабинет "Борисов". 

Правителството обаче към днешна твърди:

"В Закона за българските лични документи (ЗБЛД) е създадена правна възможност при желание на заявителя личните карти, паспортите на българските граждани, както и разрешителните за пребиваване на чужденци да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Към 1 януари 2018 г. няма да бъде обезпечено изграждането на техническата инфраструктура, която да направи възможно осъществяването на сигурна електронна идентификация и електронното удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи. Предвид това законовоопределеният срок се удължава с една година."

Справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки показва, че търг за обезпечаване на издаването на нови лични документи няма. МВР обаче през май обяви поръчка за около 13 млн. лв. за "реализация на национална схема за електронна идентификация". Една от целите й е "осигуряване на удобен механизъм за централизирана електронна идентификация на физически лица в електронния свят, позволяващ лесна и удобна проверка на идентичността на физическите лица, при максимална защита, за реализиране на сигурен електронен документооборот и трансакции".

Въвеждането на лични карти с чип да започне през 2016 г. През февруари 2016 г. МВР обяви търг за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" на стойност над 480 млн. лв. По разпореждане на премиера Бойко Борисов обаче тя бе спряна - официалният мотив беше цената. През май 2016 г. Народното събрание прие Закон за електронната идентификация, разработен от екипа на вицепремиера тогава Румяна Бъчварова. Лично шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов, а оттам и цялата група на ГЕРБ отрязаха промените на Бъчварова, свързани с личните документи с чип. В резултат поправката бе внесена отново и в крайна сметка приета чак през декември 2016 г. със срок за старт на постепенното въвеждане на електронни лични документи от началото на 2018 г.