"САЩ разговарят със Северна Корея и им плащат изтръгнати с изнудване пари от 25 години. Разговорите не са отговорът", написа в туитър американският президент Доналд Тръмп. Коментарът е в отговор на изстреляната поредна ракета от диктатора Ким Чен Ун и призивите от всички страни да се води диалог и да се търси мирно, а не военно решение на кризата.

Държавният департамент на САЩ и Пентагонът обаче явно са на друго мнение.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън винаги ясно заявява, че е готов на преговори със Северна Корея, при условие че те ще са за ядреното й разоръжаване.

"Те са готови да ограничат провокативните си действия и е възможно да видим в това път към някакъв вид диалог в близко бъдеще", твърди Тилърсън.

Американският министър на отбраната Джим Матис заяви само часове след коментара на Тръмп, че САЩ не са изчерпали дипломатическите ходове по отношение на Северна Корея, предаде БТА.

Запитан от журналисти преди среща с южнокорейския си колега Сон Йон Му в Пентагона дали САЩ са изчерпали дипломатическите си варианти спрямо Северна Корея, Матис отговори:

"Не. Никога не изчерпваме дипломатическите си решения. Продължаваме да работим заедно. Южнокорейският министър на отбраната и аз споделяме отговорността да гарантираме защитата на нашите страни, граждани и интереси."

 Рекс Тилърсън и руският външен министър Сергей Лавров са провели телефонен разговор късно вечерта в сряда, съобщава "Фокус".

Двамата са обсъдили ситуацията около скорошното изстрелване на балистична ракета от Северна Корея и са изразили съгласие, че това е поредното „грубо нарушение“, което Пхенян извършва срещу серия резолюции на ООН. Лавров е заявил, че не е необходимо да се стига до действия от военен характер, които може да доведат до непредсказуеми последствия.