Той не се смята за суперзвезда на съвременната културна сцена, макар че могат да се открият предостатъчно основания в 30-годишната му творческа визитка. Запознайте се с Широ Такатани – японеца, който през последните десетилетия тихомълком извърши дигиталната революция в изкуството.

Всички онези видео ефекти, графики и оптически илюзии, които вече са навсякъде, достигат до най-големите изложбени зали и световно признание от едно студио в Киото, основано в средата на 80-те години. Там, опитвайки да достигне отвъд видимото, Широ Такатани създава движещи се картини от светлина и цветове, които никой дотогава не си е представял.

 

 

Съосновател, а след това и ръководител на легендарния творчески колектив Dumb Type – легендарен, защото разбърква установените канони за сценография, драматургия и изкуство изобщо, Такатани и днес е сред най-интригуващите, продуктивни и изненадващи творци не само в Япония, но и в глобален мащаб. Той не е шумен, самовлюбен, нито самодостатъчен. Рядко артист от неговата величина е отборен играч. Ето защо заслужават внимание произведенията на Такатани в колаборация с други артисти, сред които личи най-ясно името на големия композитор и носител на „Оскар“ Руичи Сакамото.

Един от най-значимите им проекти е инсталацията LIFE – fluid, invisible, inaudible..., базирана на мултимедийната опера Life на Сакамото (1999). Инсталацията си служи по неподозиран начин с водата като медия, върху която се прожектират изображения. 9 прозрачни контейнера с тънък пласт вода на дъното са спуснати от тавана на тъмна зала. Всеки от тях е снабден с прожектор, високоговорител и кондензатор с ултразвук за изкуствена мъгла. Компютърен алгоритъм разпределя образите и посланията върху всеки един аквариум, размивайки връзката между конкретното и абстрактното.

 

 

Сакамото пише музиката и за пърформанса La chambre claire, с чиято хореография и постановка Такатани препраща към фотографското изкуство, запечатването на моментите и размислите по темата на френския философ Ролан Барт.

Лед от Северния полюс

Като участник в експедицията Cape Farewell (2007) до Гренландия, редом с изтъкнати музиканти, писатели и художници, Такатани се озовава на фронтовата линия на климатичните промени. В резултат на пътешествието японецът създава инсталацията Ice Core, в която наслагва снимки от част от 2503-метрова проба, изведена от замръзналата шапка на света.

Разходка в облаците

Такатани сътрудничи по няколко проекта на световноизвестната художничка Фуджико Накая, която има статут на жива легенда в Япония. Родена през 1933-та, тази забележителна жена продължава да показва уникалните скулптури от мъгла в най-големите световни музеи, като последната й спирка беше Tate Modern, а следващата е Осло през септември.

Влажността и процесите на кондензация се регулират от специални устройства, а усещането за зрителите е, че се разхождат в облаците. Самият Такатани е автор на светлинните ефекти на тези впечатляващи и мащабни проекти.

Водна матрица в три измерения

3D Water Matrix e рожба на науката, технологиите и творческия инат. Уникалният фонтан се управлява от компютър, който пропуска вода със специфично налягане през 900 дюзи, което позволява образуването на букви и символи. Така водата служи като преносител на послание, което е подчертано чрез подобаващо осветление и музика. Идеята се ражда през 2001 година, когато Такатани посещава Лил за подготовката на Европейска столица на културата (2004). Техническата реализация отнема цяло десетилетие, докато „умната водна завеса“ бъде изцяло завършена и показана пред публика. Моделирането на водата е дело на художника Кристиан Партос, известен със своите водни скулптури и оптически инсталации.

 

 

"Хрома"

Танц, визуални ефекти и цветен взрив се разиграват на сцената на този уникален спектакъл, който за първи път гостува в България. Такатани разглежда проблема за технологичната зависимост на съвременните хора, използвайки именно оптиката, високата резолюция и универсалното танцово изкуство. Вече нямаме търпение за среща с магьосника от Киото.

Гледайте "Хрома" на 6 октомври и на 7 октомври от 19:30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Спектакълът е част юбилейното издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK.