Руският президент Владимир Путин пристига днес в Турция, за да обсъди широк кръг от важни въпроси с колегата си Реджеп Ердоган, пише в. "Хюриет".

Двамата ще говорят за Процеса от Астана за прекратяване на огъня в Сирия, за референдума за независимост в Кюрдистан и за закупуването на руски ракети С-400 от страна на Анкара.

Пътуването има "крайно прагматични" цели, каза вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Русия и Турция тясно си сътрудничат в икономическата, военната, техническата и културната сфера", заяви той.

Очаква се посещението да заздрави още повече бързо развиващите се двустранни отношения. Те бяха обтегнати, след като турски бойни самолети свалиха руски бомбардировач край границата със Сирия през ноември 2015 г. Последва сдобряване, но връзките между Анкара и Москва все още не са изцяло възстановени.

Ердоган и Путин вероятно ще обсъдят въпроса за зоните за деескалация в сирийската северозападна провинция Идлиб. Тя е контролирана от бунтовниците и роля на наблюдатели там ще поемат гарантите на споразумението за прекратяване на огъня - Турция, Иран и Русия.

През този месец трите страни се разбраха да разположат стотици наблюдатели в района около Идлиб, за да следят опитите за деескалация.

Очаква се при посещението на Путин Турция да изрази тревога от последните руски въздушни удари по бунтовническата крепост, при които според външния министър Мевлют Чавушоглу са убити няколко цивилни и лидер на умерената опозиция.

Съвсем наскоро Турция и Русия сключиха сделка за покупка на руски системи за противоракетна защита С-400. Това предизвика тревога сред съюзниците на Анкара в НАТО. Според тях системите за ПВО на Москва са несъвместими с тази на пакта.

Ще бъдат обсъдени също икономическите връзки между двете страни и продължаващите разногласия около желанието на Турция да поднови износа на домати за Русия.