Депутатите от БСП ще сезират Конституциония съд за решението на Народното събрание да отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това обяви лидерката на левицата Корнелия Нинова в доклад пред племума на партията, който се събра днес в София. Решението социалистите да се обърнат към КС идва 10 дни след неприетата оставка. За целта са нужни поне 48 депутатски подписа, а БСП има 80 души.

За конституционна жалба заговориха първо от извънпарламентарната формация ДБГ, но те нямат друг механизъм, освен да се обърнат с молба към някоя от институциите, която има право да сезират съда - главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС, президента. Омбудсманът има такива правомощия само при казуси, засягащи правата на гражданите.

"Те погазват законите, конституцията, за за запазят шайката", констатира Нинова, припомняйки реплика от ГЕРБ, че не пускат Делян Добрев да се оттегли, защото "ако дадем един, кой ще бъде следващият".

Нинова попита и какви ще са последиците за парламентаризма и доверието в институциите, щом Добрев продължава да гласува закони, ако КС се произнесе, че неприемането на оставката нарушава основния закон. 

Тя дълго мотивира защо една от темите, които според нея и партийното ръководство трябва да се обсъждат на евентуално заседание на конгреса на левицата ,трябва да е антикорупцията. И обясни наличието на корупция с цитати от книгата за "шайката" ГЕРБ на вече бившия народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров, заявявайки, че "шайката трябва да се пази, затова не иска да допусне реален орган, който да се бори с корупцията" (това бяха прозренията на Тодоров, преди изненадващо за мнозина да се окаже депутат от управляващата партия, б.р.) А и от ГЕРБ не смятали това за престъпление, защото в техния законопроект се предлага такива случаи да се наказват само с глоба.

"Те не злоупотребяват с власт, вече има извращения на властта", отбеляза Нинова и даде примери как говоренето на властта как "опозицията ще бъде смачкана (реплика на "патриот" по адрес на ДПС - б.р.), как опозицията била наричана "хлебарки" (пак от "патриот към ДПС като думата беше "дървеници", макар че това не променя смисъла - б.р.), как хора се назначават на работа, ако са от ГЕРБ, спират се помощи за гласувалите различно и се привикват хора от изборни комисии да им се търси сметка за това как растат гласовете на БСП в дадена община. 

Очаква се жалбата до Конституционния съд за оставката на Добрев да бъде внесена идната седмица. По закон решенията на КС нямат обратна сила - тоест дори и оставането на депутата от ГЕРБ в Народното събрание да се окаже противоконституционно, това не прави незаконни гласуванията и действия му в периода след неприемане на оставката му