Абу Даби, столица на Обединените арабски емирства, вече има своя Лувър. Официалното му наименование е Лувър Абу Даби, а откриването ще бъде на 11 ноември – десет години след сключването на споразумението с едноименната френска институция (и пет години след първоначално обявената дата) съобщава „Евронюз“. Това е най-скъпият музей, създаван някога, цената му е 3 милиарда долара: най-смелата инвестиция в културата, правена някога.

Културният туризъм има нова дестинация – Абу Даби.
Френският архитект Жан Нувел

Комплексът, разположен на остров Саадият в Персийския залив върху площ от 24 хил. кв м, включа 55 неголеми сгради, свързани чрез пътеки и алеи. Влагайки в този център още над 1 милиард долара, Абу Даби се надява, че новият музей ще привлече туристи от цял свят. Само за използването на наименованието „Лувър“ в течение на 30 години са платени 525 милиона долара.

Мраморен бюст на на Александър Велики е част от експозицията на Лувър Абу Даби.

„Идеята беше да се създаде арабска агора, място, където да се събират хора, да идват и да се връщат отново тук, да разговарят за изкуство и култура, а не просто някаква сграда с вход, наречена музей. Основният фокус са връзките между Западното и Източното изкуство“, каза френският архитект на Лувър Абу Даби, Жан Нувел.

Музеят е зрелищно произведение на изкуството.

Художественият център е създаден в рамките на междуправителствения договор между между Париж и Абу Даби. По време на строителството на музея, френският Лувър помага за формирането на колекциите. Около половината от експонатите в тях — 620 произведения – ще влязат в постоянната експозиция. Според договора за дългосрочно сътрудничество, друга част от около 300 експоната, се състои от творби на изкуството, принадлежащи на Лувъра и други френски музеи и галерии, взети от новия музей под аренда. Сред тях има шедьоври на Леонардо да Винчи, Ван Гог, Пол Гоген, Пабло Пикасо, Рене Магрит… Включени са и разнообразни международни колекции – африканска дървена скулптура, мюсюлманско сребро, византийски монети, както и произведения на съвременното изкуство.

Директорът на новия Лувър Абу Даби Мануел Рабате е уверен, че „музеят, който емирствата предлагат, е „достоен за вниманието на целия свят“.

Лувър Абу Даби още като проект

Едновременно с постоянната експозиция ще бъде открито кафене и детски музей, а празниците за откриването на Лувър Абу Даби с участието на директори на музеи от цял свят, ще продължи няколко дни – от 11 до 15 ноември.

"Площад Славейков"