Влак дерайлира по време на първото си пътуване по обновена високоскоростна отсечка близо до градчето Дюпонт, щата Вашингтон. 13 от 14-те вагона на пътническия влак са паднали от надлез на магстралата под него. Жертвите са поне три, а ранените - над 70, съобщава Ройтерс.

Влакът е пътувал със скорост 130 км/ч в участък с много завои, съобщава Би Би Си. Ограничението в отсечката, където е станал инцидентът, е 48 км/ч.

Вагоните на дерайлиралия влак са претърсени, но властите не изключват да бъдат открити още жертви.

При инцидента са засегнати пет коли и два камиона, които се движели по магистралата. Според компанията собственик на влака Amtrak в него е имало 86-ма души, 80 от които пътници. Близо 100 души са закарани в близки болници. От тях десетима са тежко ранени, а около 30 са освободени за домашно лечение.

Разследването се води от Националния борд за транспортна безопасност, а основната хипотеза, по която се работи, е превишена скорост.

Инцидентът се случва при първото пътуване на влака по обновена високоскоростна отсечка между градовете Такома и Олимпия в щата Вашингтон.

Жп линията наскоро е ремонтирана, за да може по нея да пътуват пътнически влакове, коментира говорител на фирмата собственик на линиите Sound Transit. Ремонтът, осъществен в последните месеци, е част от проект на стойност 181 милиона долара, припомня Ройтерс. Щатските власти изтъкват, че линията е минала през инспекции и тестове, продължили седмици, преди да бъде пусната в експлоатация.

При инцидента са пострадали пет коли и два камиона.