Даниел Вълчев е изпратил писмо до Националния съвет на "Движение България на гражданите" (ДБГ), с което подава оставка като зам.-председател на партията. Причината обаче е формална и не става дума за политически скандал. Вълчев вече е професор по право в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и законът не му позволява да заема ръководни постове в политически партии. Негови съпартийци споделиха, че очакват той скоро да оглави и катедра в Юридическия факултет. 

Някои медии интерпретираха това като излизане на Даниел Вълчев от политиката.

"Не, напротив, ни най-малко. Той остава плътно с "Движение България на гражданите", коментира за Клуб Z лидерът на движението Меглена Кунева.

Тя потвърди обаче информацията от други представители на Реформаторския блок, че Даниел Вълчев няма да участва в надпреварата за листите на коалицията за парламентарните избори на 5 октомври.

Неофициално Вълчев е известен като силния човек в ДБГ. Представители на другите четири партии в Реформаторския блок са споделяли, че той е човекът, от когото зависи много в партията на Меглена Кунева.

Вълчев бе депутат от НДСВ от 2001 до 2005 година, а след това четири години бе вицепремиер и министър на образованието в правителството на Сергей Станишев от квотата на царската партия. Известен е с разностранните си интереси - пише книги, свири на китара, занимава се с ветроходство.