Възможно е в Каталуня да последва нова вълна от арести на политици сепаратисти, пише в. "Обзървър".

Такива могат да бъдат последиците от предсрочните регионални избори, проведени на 21 декември. Те бяха свикани от централното испанско правителство, което разпусна каталунските парламент и правителство. Причина бе едностранното обявяване на независимост на 27 октомври.

Най-много гласове на изборите взе антиотцепническата партия "Сиудаданос". Трите главни сепаратистки формации обаче, взети заедно, запазиха абсолютното си мнозинство. Така политическата криза в Испания е на път да се задълбочи още повече.

19 от новоизбраните каталунски депутати са в ареста, пуснати под гаранция или в изгнание. Отправените срещу тях обвинения носят до 30 години затвор.

Сега съдията Пабло Лярена от Върховния съд смята да издаде заповеди за арест срещу още 11 души, свързани с разпуснатото правителство на Каталуня за ролята им м организирането на референдума за независимост на 1 октомври и подбуждане към сепаратизъм.

Сред тях е Жозеп Люис Траперо - бившият шеф на каталунската Гражданска гвардия, известна под названието Мосос д’Ескуадра. Той е национален герой за каталунците заради действията си след атентата в Барселона на 17 август, взел 13 жертви. Сега обаче го обвиняват, че не се е намесил решително при сблъсъците с привържениците на отделянето от Испания след референдума.

Арест заплашва дори треньора Гуардиола

Жозеп Гуардиола. Снимка ЕПА/БГНЕС

На мушката може да се окаже дори знаменитият футболен треньор Жозеп Гуардиола, създал най-силния отбор в историята на "Барселона", който днес е наставник на английския "Манчестър Сити". Според полицейски доклад за събитията, довели до декларацията за независимост, той участвал в мирна демонстрация на каталунски националистически организации през лятото, които "посели семената на омразата към испанската държава". При една такава проява на 11 юни Гуардиола прочел манифест за независимост.

Отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон коментира от Брюксел, където е в доброволно изгнание, че испанските прокурори и съдии действат по заповед на политиците в Мадрид.

Държавата взе на мушка сепаратистите още през март. Тогава Върховният съд наложи двегодишна забрана на бившия каталунски премиер Артур Мас да заема държавен пост заради организирането на допитване за независимост през 2014 г. Такава мярка бе взета и срещу трима министри от неговия кабинет.

През септември испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса (починал внезапно на 18 ноември) заплаши да арестува 712 кметове в Каталуня, защото се съгласиха подопечните им градски управи да бъдат използвани при референдума на 1 октомври, който още преди провеждането му бе обявен за незаконон от Конституционния съд.

През октомври бяха задържани Жорди Санчес и Жорди Куишар - лидерите на две обществени движения за независимост. Те и до днес са в ареста.

След обявяването на независимост по заповед на Мадрид бяха арестувани 8 членове на разпуснатото каталунско правителство. А Пучдемон заедно с петима свои министри избяга в Белгия.

Испанският премиер Мариано Рахой постоянно се позовава на върховенството на закона и отрича правителството му да използва правосъдието, за да му върши то мръсната работа.

"В Испания има разделение на властите, - казва Пабло Касадо от отдела за комуникации на управляващата в страната Народна партия. - Живеем при върховенство на закона в страна, където съдебната система е независима. При демокрацията човек никога не се страхува от закона."

Има обаче много възможности за политическа намеса, отбелязва "Обзървър". 20-те членове на Общия съдебен съвет (ОСС), който назначава висшите съдии, се избират от Конгреса и Сената. Членовете на Конституционния съд, който обяви референдума в Каталуня за незаконен, също са политически назначения.

Правосъдието - малко по-добро от българското

През 2017 г. Испания е била трета отзад напред в ЕС по обществено възприятие на независимостта на съдебната система. Зад нея са единствено Словакия и България.

Мнозина в Испания смятат, че политиците използват съдилищата с политически цели.

"Конфликтът между Испания и Каталуня е политически. Испанското правителство се отказа от политическата си отговорност и се скри зад съдебния процес, - смята Аржелия Кералт, преподавателка по конституционно право в Барселонския университет. - Това обаче не значи, че те манипулират съдилищата а само че използват съществуващите законови средства. Проблемът не е в липсата на разделение на властите, а че правителството, вместо да използва политиката, третира въпроса като законов."

"Обзървър" припомня думите на испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, която бе назначена за временен премиер на Каталуня след обявяването на независимостта. Ето какво каза тя броени дни преди регионалните избори на 21 декември на среща със симпатизанти на Народната партия:

"Кой заповяда ликвидирането на каталунския сепаратизъм? Мариано Рахой и народната партия.Кой направи така, че сепаратистите да нямат лидери, защото бяха обезглавени? Мариано Рахой и народната партия."

На което председателката на разпуснатия каталунски парламент Карме Форкадел (пусната от ареста под гаранция срещу 150 000 евро) отговори:

"Благодаря ви, че потвърдихте нещо, което всички знаем, а то е, че в Испания няма разделение на властите и че правителството казва на съдилищата какво да правят."