Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу депутата Манол Генов от БСП и Николай Христев, на когото той дал пари за купуване на гласове.

Генов е обвинен за това, че на неустановена дата в средата на месец март 2017 г. в гр. Асеновград (преди предсрочните парламентарни избори - б.р.) предоставил имотна облага (парична сума в размер на 100 лв.) на свидетел. Сумата е била предадена на свидетеля чрез обвиняемия Христев и друго лице, за да бъде дадена на жители на гр. Асеновград, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателните си права в полза на Манол Генов като кандидат за народен представител - престъпление по чл.167, ал.4, пр.2, във вр. с ал.2, пр.2 от НК.

Николай Христев е обвинен за това, че в периода от неустановена дата в средата на месец март 2017 г. до 25 март 2017 г. в гр. Асеновград, при условията на продължавано престъпление с 2 деяния, предоставил имотна облага (парична сума с общ размер 900 лв.) на две различни лица от гр. Асеновград, за да бъде дадена на другиго – жители на гр. Асеновград, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателните си права в полза на Манол Генов като кандидат за народен представител. Първото деяние е извършено на неустановена дата през месец март 2017 г. и предоставената сума е в размер на 500 лв., а второто на 25 март 2017 г., като предоставената сума е в размер на 400 лв. - престъпление по чл.167, ал.4, пр.2, във вр. с ал.2, пр.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Още при първото оповестяване на случая през юни стана ясно, че причина за искането на имунитета на Генов е разследване, според което депутатът със съучастника си е предлагал по 25 лв. на хора от Асеновград, за да гласуват за него и партията му.

Генов сам си даде имунитета и каза:

"Не знам какво точно се има предвид с посочването на периода 1- 30 март 2017 година. Това е периодът на  предизборната кампания за последните парламентарни избори. Тогава съм имал срещи и разговори с хиляди избиратели като част от кампанията,  десетки са били и центровете на активисти на тази кампания в полза на политическата сила, в чиято листа съм и за мен, като кандидат, получил преференциален вот.  Това е било открито и напълно в регламента на кампанията. Всеки кандидат за народен представител, заедно с  активисти и избиратели, които го подкрепят, сме били  съмишленици и съучастници в кампанията - като платформа, ангажименти и обещания.  Не виждам как в това се търси нещо нередно и наказателен смисъл.  Що се отнася до разходваните средства в кампанията, за всичко има подадени отчети и няма причина да се притеснявам. Нека прокуратурата разследва каквото е необходимо и вярвам, че съмненията, още повече във вид на обвинения, ще бъдат изчистени с доказателства", казва Генов.

Когато се разбра за акцията, прокуратурата твърдеше и съвсем отделно престъпление:

Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г. в Асеновград, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, Генов умишлено го е склонил да извърши престъпление - да допусне осъществяването на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот Асеновград, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство. Става дума за охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“.

Не става ясно каква е съдбата на това обвинение.

Предстои насрочване на делото от съда.