Легендарният футболист и новоизбран президент на Либерия Джордж Уеа поведе първата си битка на поста. Той се насочи към изключително високите заплати на политиците в една от най-бедните държави в Африка.

Да си министър или депутат в Либерия е изключително доходно занимание. Сега Джордж Уеа обещава да промени това. Той вече обяви, че намалява своята заплата с 25% и задвижи процедурата това да се случи и на останалите висши постове.

Президентът мотивира действието си с „бързо влошаващата се ситуация в икономиката“. Спестените пари щели да отидат в национален фонд за развитие.

Джордж Уеа действа бързо. Той се закле като президент на 22 януари, веднага назначи правителство и вече е готов с първата си промяна.

Бившият футболист на „Милан“ и „Челси“ победи на изборите президентката Елън Джонсън-Сърлийф и това бе първата демократична промяна във властта в Либерия от 44 години насам.

Толкова ли са високи заплатите?

Депутатите в Либерия получават неприлично високи заплати на фона на бедността в страната. Мнозинството от населението живее с по-малко от 2 долара годишно, докато депутатите получават 12 хиляди долара месечно. Това е повече от колегите им във Великобритания. Според независими анализи, един депутат в Либерия може да си докара годишен доход от почти 200 хиляди долара, като се включат бонусите и екстрите – например сметки за електричество, телефони, интернет.

Разточителните разходи за депутатите са още по-впечатляващи на фона на факта, че 54,1% от населението на Либерия живее под линията за бедност.

Страната все още се възстановява от продължителна гражданска война и кратка, но унищожителна, епидемия от ебола през 2014 г. Безработицата остава висока, а корупцията е масова.

Първото действие на Уеа е в унисон с предизборното му поведение на човек извън политическата система. Няма гаранция обаче, че парламентаристите ще се съгласят да се лишат от част от доходите си, както направи президентът.

Само преди година депутати се противопоставиха на предложение за намаляване на заплатите им с 25%. Джордж Уеа може да срещне съпротива дори от страна на собствените си министри. Преди година днешният вицепрезидент на Уеа Джуъл Тейлър дори призова за увеличение на заплатите на депутатите.