Един от основните аргументи на противниците на мажоритарния вот (разбирай целия т. нар политически елит барабар с присъдружните политолози, социолози, неправителствени организации и т. н.) е, че този вот обслужва олигархията. Bullshit, както би казал Бойко Борисов, който според запознати вече знае и други думи на английски, освен congratulations. Достатъчно е само да се назове едно име, за да се разбие на пух и прах абсурдната теза за мажоритарния вот и олигархията: Делян Пеевски.

В момента Пеевски е депутат от Благоевград. В предишния парламент беше от Стара Загора. В по-предишния от Пазарджик. Въпросът е щеше ли да е възможен този корпулентен депутатски туризъм, ако депутатите се избираха мажоритарно?

Отговорът клони към твърдо не. Отдавна е известно, че районът на Пеевски е Пазарджик. Вероятно той там ще бъде винаги избиран, включително с мажоритарен вот. За другите две области обаче избирането му в едномандатен район никак не е сигурно.

Какво би представлявал мажоритарният вот за депутати, ако бъде въведен? Страната ще бъде разделена на едномандатни райони, във всеки от които ще има приблизително около 30 000 избиратели. И кандидатът, който ще спечели мандата, ще трябва да събере поне около 10 000 гласа.

В кой изборен район, освен Пазарджик, Пеевски би бил сигурен депутат? Ами в никой. Дори в бастионите на ДПС. Защото хората там едва ли ще гласуват за етнически българин и то точно за този етнически българин, който е една от основните причини за пълната политическа изолация на партията им. Въобще твърдият електорат на ДПС не би трябвало да се подценява. Това все пак са хора, които имаха смелостта се бунтуват дори срещу Тодор Живков. Едва ли самият Ахмед Доган ще си позволи да издигне Пеевски в Кърджали, примерно, дори с пропорционална система, при която ръководството решава кой ще влезе в съответната листа. Почетният председател на ДПС може да е всякакъв, но не е глупав.

Дори в Пазарджик на Пеевски ще му бъде доста трудно да бъде избран с мажоритарен вот. Избирателите в този район са малко над 240 000. А на последните избори ДПС там взе 14 644 гласа. На предишните парламентарни избори, когато все още нямаше ДОСТ, движението спечели 17 348 гласа. Това означава, че ДПС има потенциал да спечели най-много в два от 8-те едномандатни района, колкото биха били те в Пазарджишка област при мажоритарен вот. Като много е важно как точно ще бъде направено районирането. Ако селата, които консолидирано гласуват за Пеевски, са в различни едномантатни райони, той може и да не стане депутат.

Отделно ако е ясно в кой точно едномандатен район ще се яви Пеевски, то едва ли ще има медия, която да не отразява на място случващото се точно в този район. Със сигурност това ще бъде най-прозрачният вот, което вероятно допълнително ще затрудни неговия избор. В момента подобно отразяване няма как да се случи, тъй като е много трудно да се следят избори в цял един многомандатен район. Да не говорим, че обикновено видни фигури като Пеевски водят листи в два района - възможност, каквато при чист мажоритарен вот не би трябвало да съществува.

Изводът е ясен. Мажоритарният вот променя изцяло правилата на играта. Едно е да зависиш само и единствено от тясното партийно ръководство, съвсем друго да минаваш през цедката на едномандатен избирателен район - 30 000 избиратели, от които за теб да гласуват поне 10 000.

Огромното мнозинство от българския народ очевидно е наясно с това. Настроенията в полза на мажоритарния вот съществуват много отдавна, кажи-речи от зората на демокрацията. И именно поради тази причина избирателите вече се произнесоха много категорично на референдум в полза на такъв вот. Много по-категорично от избирателите във Великобритания за "Брекзит", например.

За разлика от политиците в Обединеното кралство обаче техните колеги у нас от всички партии се правят, че подобно произнасяне няма. "Спихна се референдумът". Такива разговори могат да се чуят в кулоарите на парламента от щастливи депутати. Само да не стане така, че спихнатият референдум да се превърне в надута до пръсване партия на Слави Трифонов на следващите избори.

Ако мажоритарната система наистина обслужваше олигархията, то тя отдавна щеше да бъде въведена. Закономерността, всъщност, е точно обратната. А ако част от олигархията си мисли, че ще спечели при мажоритарен вот, то тя сериозно греши.