И президентът на България Румен Радев се произнесе по парливата тема за името на Македония, изтъквайки, че бъдещото й наименование не трябва да съдържа географски определители, които да засягат части от територията на България. Радев е на първото си посещение в Македония, където поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев в православната църква "Свети Спас" в Скопие.

Решаването на името на Република Македония ще стане в преговори, открити, честни, интензивни, каквито вече се водят между две суверенни държави - Република Македония и Република Гърция. За България е важно бъдещото име да не съдържа географски определители, в които да има части от територията на България, каза Радев.

Сред обсъжданите варианти за ново име са Република Вардарска Македония, Република Нова Македония, Република Северна Македония и Република Македония (Скопие). Самият Радев не уточни какво има предвид.

"Ние сме казали ясно своята позиция. За нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат части от територията на Република България. Аз вярвам, че ще се намери разумно решение, което да удовлетворява всички страни", допълни българският държавен глава.

Македонският му колега Георге Иванов от своя страна отбеляза: „Това решаване не трябва да ощетява трети държави и да въвлича трети страни в този двустранен проблем, който имаме с Република Гърция“.

Според Радев е много важно специалната българо-македонска комисия за историческите и образователните въпроси да прецени имаме ли спорни въпроси и по какъв начин те ще бъдат описани. Ние имаме общо минало и от начина на третиране на това минало зависи и самата европейска перспектива на Република Македония. Имаме уникалния шанс и започнахме да показваме, че има две държави в нашия проблемен регион, които могат сами да решават проблемите си. Които имат общо минало, но най-важното могат да имат и ще имат общо бъдеще, отчете той.

Георге Иванов също говори за бъдещето. „Ние трябва да оставим настрани въпросите, които са спорни между двете страни и където имаме различни мнения, а да „трасираме“, да направим пътя към бъдещето. Академиите и на двете страни с търпение и с много труд бяха инициатори да се направи този договор между двете страни и ние мислим, че по този път трябва да се продължава напред, каза още македонският президент,цитиран от "Фокус".

Радев отбеляза и че в посещението му в Македония има дълбок символизъм – то е първото след подписването на Договора за добросъседство, който помете недоверието в отношенията ни, каза още Радев.

Българският президент покани македонския си колега Георге Иванов на военния парад в София по повод 6 май – Деня на храбростта и Българската армия. Той прие поканата на македонския си домакин да посетят военните гробища в Ново село.

Имаме историческия шанс да премахнем един парадокс в нашите отношения. Това са роднински, приятелски и близки отношения между хората от двете страни на границата. От друга страна липса на достатъчно политическо доверие. Вярвам, че това вече ще бъде история и много важно е на високо политическо ниво да имаме регулярни и близки контакти“, каза Радев и посочи, че с колегата си ще дадат един чудесен пример за това.

По отношение на Коридор № 8 президентът Радев отбеляза, че и двете правителства – и на Република България, и на Република Македония, полагат сериозни усилия. "Този коридор трябва да бъде наш основен приоритет. Защото без него ние не можем да реализираме нашите политически цели, които си поставяме. Много важно е също така да искаме и по-голяма подкрепа от Европейския съюз. Защото стабилизирането на региона, сигурността, икономическата стабилизация и развитие не могат просто да станат със спускане на регламенти от Брюксел. Трябва да има интензивни отношения със съседите, особено тези съседи, които вече са членове на Съюза. Разбира се, че изграждането на коридора ще отнеме време, но поне това, което можем ние сами да направим и с организационни мерки, най-вече това е да подобрим работата на граничните контролно-пропускателни пунктове и изграждането и отварянето на нови такива", каза още Радев.

По-късно на среща с премиера на Македония Зоран Заев, Радев му благодари за "отличната работа и взаимодействие с българското правителство".

Искам специално да благодаря на премиера Зоран Заев, защото той даде кураж, че Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество най-сетне, след дълги години на очакване може да бъде подписан и тази именно позиция даде кураж, че приоритетите за Западните Балкани могат да бъдат реалност.

Македонският премиер Зоран Заев приветства президента на България Румен Радев.