Модернизацията на армията не е прекратена, напротив - работи се усилено и се доразвива, обяви министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов в ефира на БНТ. Той коментира изказването на президента Румен Радев, според когото работата по въпроса е зарязана.

"Това, което аз заварих, бяха два проекта за модернизация – на флота и на авицията, сега се работи и е почти готов и проектъта за Сухопътни войски", обясни той.

До края на март се внасят проектите за Сухопътните войски и за авиацията в Министерския съвет, уточни Каракачанов. Ставало дума само за три самолета в стария проект, в новия се искат оферти и за нови самолети, и за стари. Всичко това обаче трябва да бъде одобрено не само от правителството, а и от Народното събрание.

"Това, че имаше парламентарна комисия, която изследваше единия от проектите - този за авиацията, и излезе с решение, което не се хареса на президента, е съвсем друга тема. Подобни коментари са излишни, защото създават излишен шум в системата", заяви вицепремиерът.

И даде примери за други свои постижения - за пръв път от 10 години са увеличени заплатите в армията, търговските дружества в системата на отбраната за пръв път излизали на печалба, а Военномедицинска академия за пръв път излизала на нула. 

Каракачанов призна, че е учуден от репликата на Радев, тъй като двамата са говорили и "той знае моята теза, моята визия". Обаче между Министерството на отбраната и президентската институция имало "нормален диалог".

"Работата не може да се свърши за 2-3 месеца, като е била конюнктурна 27 години."

Според него в случая имало подходяща българска поговорка - "Бързата кучка слепи ги ражда".

"Става въпрос за над 3.5 млрд. лева. Нямам правото да ги хвърля набързо и да отбия номера, да отчетем в следващия доклад, че сме похарчили едни пари за модернизация. Защото досега са похарчени стотици милиони евро за бойна техника, която стои на земята и ние не я ползваме", заяви той.

Каракачанов коментира и спречкванията си със своя коалиционен партньор Валери Симеонов, като отбеляза, че не иска да му отговаря по медиите по коалиционни въпроси. А за идеята си за референдум за Истанбулската конвенция и еднополовите бракове, критикувана от Симеонов, каза:

"Аз предложих идеята, какво има да обсъждаме? Аз не съм инициирал референдум. И продължавам да смятам, че това е правилният подход. Ако искаме веднъж завинаги да приключим тези дебати, които са измислени, да ги питаме "за" или "против" са подобни неща. Ако кажат, че са "за", лесно се променя законодателството, ако кажат, че са "против", един път завинаги приключва този въпрос."

На въпрос дали все пак има шанс коалицията между патриотите да се разтури до евроизборите през 2019 г., Каракачанов заяви:

"Следващите избори са през май, знаете ли колко вода ще изтече дотогава. Здравият разум и логиката изисква едно толкова търсено, изстрадано обединение – между "Обединените патриоти" – да бъде запазено в името на целите, които са поставени."