"Забравете за НАТО, нуждаем се от нов световен съюз за борба с Путинова Русия."

Да, Великобритания изгони 23 руски дипломати и обмисля допълнителни санкции. Атаката в Солсбъри се обсъжда и осъжда в Съвета за сигурност на ООН, а НАТО е загрижена...

Но всичко това няма да промени нищо.

Суровата реалност е, че светът стана много по-опасен, което на свой ред изисква нова отбрана и външна политика.

Първо, Великобритания трябва да отдели повече средства за защита: вече не можем да мислим, че традиционните войни са нещо от миналото.

Второ, Великобритания трябва да направи усилия за създаване на нов глобален военен и икономически съюз на държави, убедени в необходимостта от насърчаване на интересите на капитализма и либералната демокрация.

За тези цели НАТО вече не се вписва: това е твърде европейска организация, твърде много от членовете на съюза са просто пацифисти, а членството на Турция поражда редица въпроси.

ООН е неефективна организация, както и НАТО - и двете са резултат от конфликт през ХХ век.

Новият съюз трябва да се основава на принципите на интересите и суверенитета на всяка страна. Той трябва да включва либерално-демократични държави, в които цари капитализмът и които зачитат принципите на правата на човека, защитават интелектуалната собственост и правото на неприкосновеност на личния живот.

Тези страни трябва да подпишат споразумение за взаимна военна помощ, както и за свободна търговия.

Алиансът може да включва страни като Америка, Канада, Индия, Израел, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Франция и други.

Създаването на такъв съюз ще бъде огромна реформа в геополитиката след създаването на ООН. 

Този съюз ще промени напълно глобалното равновесие на силите и ще позволи на либералните демокрации да се справят със заплахите.

Алиансът ще доведе до създаването на институции, необходими за сдържането на тоталитарните капиталисти Русия и Китай, както и ще помогне за борба с употребата на химическо оръжие и кибератаките.

Великобритания се нуждае от нова роля на международната сцена и подкрепата за създаването на такъв съюз може да бъде идеална мисия.

Коментарът на Алистър Хийт е публикуван в. Daily Telegraph. Препечатваме го от руската служба на Би Би Си.