Живеещият в Лондон беглец  и руски олигарх Михаил Ходорковски е решил да не си наема лична охрана след историята с отравянето в Солсбъри на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, пише Guardian, цитиран от Би Би Си.

Той е сигурен, че ако руският президент иска да го убие, никакви мерки за сигурност не могат да го предотвратят.

Според мнението на Ходорковски изборът на Скрипал като цел е отличен пример за наказание от службите за сигурност на руски дезертьор и не представлява значителна заплаха за политическите и икономическите бежанци във Великобритания. Според него смъртта на Николай Глушков не е свързана с отравянето в Солсбъри, отбелязва вестникът (Глушков е близък на Березовски и бе намерен удушен в началото на миналата седмица - б.р.).

"В съветските времена не е имало много дезертьори, които са работили в държавните служби за сигурност, а след това броят им започва да се увеличава, а сега тези бегълци започват да ги убиват, като изпращат съвсем ясно послание: ...Не може да се скриете от службите за сигурност", заявява бившият собственик на "Юкос".

В миналото най-богатият човек на Русия прекара 10 години в затвора по обвинения в измама и пране на пари, които много критици наричат ​​политически мотивирани, припомня Guardian.

Той бе освободен през 2013 г. по заповед на Владимир Путин, който искаше да подобри имиджа на Русия в навечерието на Зимните олимпийски игри в Сочи.

"Добре известно е, че аз съм противник на Путин и той има силна неприязън към мен, но в моя случай всичко е различно" - коментира той на брифинг в лондонския офис на "Отворена Русия".

Ходорковски е бил "полуофициално информиран", че е бил в предишния "списък за отстрелване" на Кремъл, в който е бил и Борис Немцов, убит през 2015 г.

"Бях много притеснен, когато убиха Немцов, но се вдигна сериозен скандал и списъкът беше отменен", каза Ходорковски.

Той също така се безпокои, че британските политици подхождат към "случая Скрипал" неправилно, вярвайки, че отравянето е било одобрено от държавата.

"Правителството на Русия няма нищо общо. В правителството работят чиновници, които се занимават с бюрократичните чиновнически работи. И единственото нещо, за което може да бъдат обвинявани, е, че от време на време вземат подкупи. Но има ясно разграничение между правителството и кръга на Путин. Това е работа на кръга на Путин. Затова отравянето не е дело на Русия или на руското правителство, а на престъпна организация в състава на кръга", подчертава Ходорковски.

Той смята, че британското правителство трябва да разбере, че се занимава с организирана престъпна група и първо трябва да определи точно кой е в нея и след това да предприеме мерки в него.

"Има много инструменти за борба с мръсните пари и корумпираните политици и е необходимо да се проведе разследване, а няма нужда да се наказват 146 милиона души", смята руският олигарх.

Запитан дали атаката в Солсбъри е била набелязана да съвпадне с президентската кампания и да повлияе на мнението на руснаците, Ходорковски не даде ясен отговор.

"Да не преувеличаваме значението на този случай за руските избиратели. Никой в ​​Русия няма и най-малка представа кой е този Скрипал с изключение на един тесен кръг от хора, свързани с тайните служби. За всички останали инцидентът изглежда, като че Великобритания заплашва Русия. И това е всичко", обяснява Ходорковски.

Той научил много за нервнопаралитичните вещества, след като неговият асистент в "Открита Русия" Владимир Кара-Mурза два пъти е бил в болница в резултат на отравяне с неизвестно вещество.

"Говорихме с много руски лекари, британски, американски, израелски... Те всички заявиха, че много вещества могат да бъдат разпознати едва в първите часове след отравянето. Следователно употребата на новичок, чието присъствие в организма се задържа по-дълго, може да се разглежда като желание за изпращане на ясен сигнал или като глупост", коментира Ходорковски.