Социалният министър Бисер Петков и финансовият министър Владислав Горанов леко се разминаха във версиите си ще има ли великденски добавки към пенсиите тази година или не. Причината - първият заяви в парламента, че идната сряда Министерският съвет ще вземе решение за отпускане на допълнителни пари за "най-бедните пенсионери". И дори допусна, че може да става дума за по около 40 лв., макар специално да уточни, че не той е вносител на предложението и затова не може да говори в конкретика.

Малко по-късно обаче Горанов се оказа на една идея по-различна позиция. По думите му се разбра, че анализът на текущото изпълнение на бюджета не е готов, за да се прецени дали ще има достатъчно средства за пенсионните добавки. Това щяло да е ясно до дни.

"Не е работа на министър Петков да говори за пари. Освен ако няма предвид бюджета на своето ведомство, с които да плати. По-скоро е цитирал каква е била сумата предишния път, когато е имало добавки", заяви Горанов в отговор.

Според Петков добавката от 40 лв. трябва да се запази. Досега такава се даваше на пенсионери с доходи под линията на бедността. За 2018 г. тя е 321 лв. 

От изявлението на Горанов в парламентарните кулоари стана ясно още, че той самият е научил за обещанието за отпускане на повече пари за надзирателите в затворите и служителите в съдебната охрана докато е бил в Буенос Айрес. Финансовият министър участва в срещата на Г-20 в аржентинската столица. Ангажиментът за допълнителни 15 млн. лв. за двете дирекции, които са към Министерството на правосъдието, бе поет през седмицата от премиера Бойко Борисов. Разчетите дали тези пари могат да бъдат отпуснати в рамките на бюджета за 2018 г.  не са готови, каза обаче Горанов. Той припомни, че преди това бяха обещани и допълнителни 100 млн. лв. за полицаите. 

Горанов обяви още, че темата с несъбираемостта на ДДС, повдигната от движение "Боец", се дискутира постоянно в Министерството на финансите отдавна, а и първите законодателни промени на третия кабинет "Борисов" са били именно в сферата на ограничаване на злоупотребите, свързани с този данък. 

"Странно, че на фона на един отговор на НАП до едно юридическо лице с нестопанска цел се повдигна този дебат. Ние в министерството го водим отдавна и сме предприели доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите“, каза Горанов.

По думите му проблемът със събираемостта на ДДС е на дневен ред в цяла Европа, а общата "дупка" в ЕС по това перо годишно е в размер на европейския бюджет - около 150 млн. евро. Затова се обмислят нови мерки за затягане на режима за ДДС в рамките на съюза.