"Двоен аршин и двоен стандарт в правосъдието на прокуратурата" откри председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.Той обяви на митинг в село Корница, че движението ще подаде сигнал в прокуратурата за публично изявление на наблюдаващия обвинител по т.нар. „дело срещу имамите”. Причината - с въпросното изявление се създава етническо и верско противопоставяне, мислят от ДПС.

Преди няколко дни в интервю прокурор Недялка Попова, която работи по делото срещу Ахмед Муса от Пазарджик и 12- те имами, обвинени проповядване на радикален ислям, заяви:

В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът  ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура.

Според нея щяло да дойде време, когато може да има премиер и президент от "друга религия" и за това "не трябва да се мълчи". 

В момента делото отново е в Пловдивския апелативен съд и преди дни му бе даден ход. 

"Думите на прокурора потвърждават нашата оценка, направена още преди 8 години, че делото е политически процес на натиск и преса върху нас. Ако е нужно, знаем как и можем да направим още, но нека видим действията на прокуратурата", реагира днес Карадайъ, цитиран от пресцентъра на ДПС. 

Председателят припомни, че становището на прокуратурата по повод на дърпането на възрастни жени на границата от страна на националисти бе оставено без последици - с аргумента, че нямало достатъчно доказателства. Става дума за случка от изборния ден на последния парламентарен вот, в която бе замесен и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Карадайъ отбеляза, че "именно това е двойният аршин и двойния стандарт на правосъдието на прокуратурата" - както пише в прессъобщението:

„Единият, който му виждаме действията през медиите и другото, което се случва 8 години с нашите имами. Това е разликата.”, заключи Карадайъ.                                                           

От движението ще следят процеса по изработване на новите учебници по история и ще настояват събитята  и участниците в т. нар „възродителен процес” да бъдат част от учебния материал. Той изброи действията на комунистическата държава срещу българските мюсюлмани през годините на тоталитаризма по години. 

Карадайъ завърши речта си с призива: "Дошло е време да се обединим, да сме заедно, отново да сме силни”, а митингът в село Корница 45 години след трагичните събития около т.нар. възродителен процес бе под надслов „Миналото не е пепел...Паметта е жива!”.