Бившият външен министър Соломон Паси коментира пред БНТ отношенията между Русия и Запада. Според него отзоваването на дипломати е ритуал, церемония, не е действие, което има реални последствия.

Паси смята, че основният въпрос е дали България проявява солидарност със Запада и докъде я проявява.

"Русия на Путин се държи недобре с България. Първо прехвърлиха кирилицата от България в Македония. След това обявиха, че съветската армия е спасила българските евреи. Капак на всичко беше визитата на руския патриарх. Ние имаме осмислена антибългарска политика на Русия на Путин от години насам. Не виждам никакъв смисъл да правим някакви много специални жестове към този човек", заяви Паси.

И обясни, че на международния терен се играе по правилата на футбола, докато Русия играе по правилата на ръгбито.

"Ние, ако продължим така, играем на правилата на балета. Няма как да се съчетаят на един терен. С Русия трябва да се говори с огромно уважение, но и с пълно бойно снаряжение. Да нападаш Русия е лудост, но да не се браниш от Русия е още по-голяма лудост", каза Паси.

Той обясни, че от Роналд Рейгън насам САЩ са изгонили над 200 руски дипломати, а Великобритания около 150 от 70-те години насам. Според Паси в България има "стотина шпиони" и ако бъдат върнати един-двама, отношенията няма да пострадат много.

"Ние в момента сме подложени на такава неистова пропаганда, на каквато не сме били подложени дори когато влизахме в НАТО. Няма друга ядрена сила, на която толкова често да й се налага да се оправдава и да се извинява", каза Паси.

Той все пак изтъкна, че с Русия трябва да се работи, защото тя е важен партньор за борбата с тероризма, ядреното неразпространение и т.н. Според Паси Западът трябва да изгради нов тип отношения с Китай, например съвет НАТО - Китай. Той смята, че това може да изиграе благотворно въздействие в отношенията с Русия. Паси изтъкна, че за Русия трябва да се мисли като за потенциален член на НАТО. По същия начин трябва да се мисли и за Турция като за потенциален член на ЕС.