Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съда за корупция и злоупотреба с влияние, съобщава в. "Монд". Според прокуратурата той е предложил повишение на служител в Касационния съд в замяна на информация за хода на дело срещу него.

Тези обвинения допълват вече повдигнатите в разследването по подозрения на финансиране на предизборната му кампания за президент през 2007 г. от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи.

Френската национална финансова прокуратура обвинява Саркози, че е предложил да улесни повишение в Монако на Жилбер Азибер, бивш главен адвокат в Касационния съд. 

В замяна на това Саркози щял да получи от Азибер сведения за хода на друга юридическа процедура срещу него. Във връзка със същия случай Френската национална финансова прокуратура поиска на съд да бъдат дадени и адвокатът на Саркози Тиери Ерцог и Жилбер Азибер.

Тези разкрития за Саркози бяха направени благодарение на подслушване на телефонните му разговори, разпоредено във връзка с твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. от либийския лидер Муамар Кадафи.