Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. Те бяха предложени от БСП и бяха промотирани като текстове, които въвеждат в българското законодателство "безспорната част" от т.нар. Истанбулска конвенция.

С промените умишлено причинена телесна повреда на близък роднина или съпруг стават престъпление от общ характер. В тези случаи наказателното производство ще се образува по тъжба на пострадалия, подадена до прокуратурата, а не до съда, като тя няма да може да бъде оттегляна. Предвижда се и по-тежко наказание при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие.

Депутатът от БСП Тодор Байчев обясни, че с промените се цели премахването на чувството на недосегаемост на физически по-силния и ще се наложи върховенството на закона в семейните отношения. Колегата му Филип Попов изтъкна, че промените са първата стъпка в защита на жените и децата от домашно насилие.

"Един от основните принципи в правото е, че то осигурява защита на по-беззащитния гражданин, човек. Безспорно такива са жените и децата, особено когато се касае за домашно насилие. Ние сме последователни в нашата позиция, която е, че са необходими промени в законодателната рамка", обясни Попов.

И допълни, че с тези промени в НК влиза "безспорната част от Истанбулската конвенция". Георги Гьоков (БСП) изтъкна, че всяка четвърта жена е жертва на насилие.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че ГЕРБ ще подкрепи предложенията на БСП. Той определи промените като положителни, независимо дали Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана. Според Кирилов обаче има какво да се работи между първо и второ четене. Християн Митев ("Обединени патриоти") изтъкна, че инициативата за приемане на наказателноправна санкция по отношение на борбата с домашното насилие и насилието над жени е похвална.